Razjarjeni delavci ubili menedžerja

Foto: Žurnal24 Delavci podjetja Tonghua so svojega nesojenega bodočega direktorja pretepli do s
Delavci kitajskega železarskega podjetja Tonghua so iz besa nad načrtom o prevzemu s strani druge družbe in zaradi nezadovoljstva nad plačami do smrti pretepli menedžerja.
Oglej si celoten članek

Delavci kitajske državne železarske družbe Tonghua so se med petkovimi protesti proti načrtom vodstva podjetja, da bi podjetje prevzelo zasebno podjetje Jianlong, fizično spravili nad predsednika uprave Jianlonga Chena Guojuna in ga pretepli do smrti. Zaradi nasilne smrti Guojuna, ki bi moral voditi združeno železarsko družbo, so načrti o prestrukturiranju Tonghue za nedoločen čas prestavljeni, poroča časnik China Daily. Vodstvo podjetja se je odpovedalo tudi načrtom o črtanju delovnih mest.

Protestov na območju podjetja Tonghue v kitajski severovzhodni provinci Jilin se je po navedbah hongkonškega centra za človekove pravice in demokracijo udeležilo več deset tisoč železarjev. Ti so se zapletli tudi v spopade s policijo, pri čemer je bilo ranjenih okoli sto ljudi.

Po navedbah predstavnika lokalne policije so demonstranti Chena ubili z udarci. Pri tem so zaprli vse dostope na območje podjetja Tonghua in s tem reševalcem preprečili, da bi težko ranjenemu menedžerju priskočili na pomoč.

Tristo tisoč evrov versus 20 evrov
Delavcem Tonghue pa ni prekipelo samo zaradi načrtov o prevzemu, ampak tudi zaradi v nebo vpijočih plačnih nesorazmerij v panogi. Medtem ko je Chen na mesec zaslužil preračunano tristo tisoč evrov, dobi upokojenec Tonhue, ki jo vso delovno dobo odslužil v omenjenem podjetju, le 20 evrov pokojnine. Poleg tega je Chen razglašal, da bo v združenem podjetju odveč kar 30 tisoč delavcev.

Kitajska je največji proizvajalec in porabnik jekla na svetu. Zaradi trenutne globalne gospodarske krize je vladajoča Komunistična partija železarske družbe prisilila h konsolidaciji in krčenju števila zaposlenih. Zaradi slabih plač in rastoče brezposelnosti je v prejšnjih mesecih izbruhnilo precej uporov razkačenih železarskih delavcev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.