Razkrili napake na OI

Foto: Žurnal24 erik brecelj
Direktor onkološkega inštituta Ljubljana Aljoša Rojec je na mizo dobil prvo poročilo o napakah v novogradnji in njihovih posledicah.
Oglej si celoten članek
 
 

Ko smo direktorja prosili, da bi najel strokovnjaka, nas je napotil na ministrstvo.

Erik Brecelj, predsednik komisije

 
Erik Brecelj, kirurg in predsednik komisije za odkrivanje napak, je v petek po nekajmesečnem čakanju le dobil odgovor z ministrstva za zdravje, kdo naj sproži postopke proti izvajalcu za izterjavo odškodnine. “ Zdi se, da se bo s tem moral ukvarjati inštitut,” je dejal Brecelj.

 

Brecelj je sestavil 30 točk nepravilnosti

Klimatske naprave. Regulacija temperature po posameznih prostorih ni možna, prav tako ne regulacija vlažnosti. V laboratorjih so zato moteni kemijski procesi, v prostorih za shrambo zdravil je možno, da ta propadajo. V skladišu s formalinom ni prezračevanja, zato je zadrževanje v prostoru nevarno. Veliko termostatskih ventilov na radiatorjih v stavbi E in D je že okvarejnih. V laboratorjiu na D4 se na stenah nabira kondenz in kaplja s stropa.
Ostalo. Fasadna okna naj ne bi bila iz kaljenega, ampak navadnega stekla. Pohištvo je večinoma ceneno. Na več mestih so z zidu že odpadle omare. V kleti II ob nalivih voda zalije arhiv, zato prihaja do uničenja biopsijskih vzorcev tumorjev bolnikov. Prišlo pa je tudi do izlitja radioaktivnih odplak.

Terjal bo inštitut
Direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Jože Arzenšek namreč odgovarja, da je z vselitvijo posest objekta prešla na pooblašenega naročnika, torej OI, s tem pa tudi obveza, da v primeru gradbenih napak sproži postopek izterjave.

Ministrstvo za zdravje od OI spisek napak pričakuje do 12. aprila, tri dni pozneje bo sledila formalna primopredaja. “ Za morebitno izterjavo napak pa obstaja bančna garancija, ki jo bo vodstvo inštituta, če bo dokazalo napake v gradnji, lahko tudi uveljavljalo,” je pojasnil Srečko Meolic iz službe za odnose z javnostmi.

Plačali iz lastnega žepa
Zaradi suma, da je stavba slabo izolirana, je komisija najela strokovnjaka, ki je ugotovil pomanjkljivo toplotno izolacijo doloenih predelov. “ Ker je šlo za manjši znesek, smo ga plačali kar člani komisije,” je povedal Brecelj. Dodal je, da so direktorja Rojca prosili, naj inštitut poskrbi za strokoven pregled, vendar je odklonil, češ da naj strokovnjaka plača kar investitor, to je pristojno ministrstvo.

“Že minister Bručan je obljubljal, da bo stavbo pregledal neodvisen strokovnjak iz tujine, kar vnovič predlaga tudi naša komisija,” je dejal Brecelj. Člani komisije se namreč sprašujejo, zakaj očitne napake niso bile odkrite pri tehničnem pregledu stavb.

“Če je izolacija medprojektiranjem ustrezala predpisom, inšpekcija ni mogla ugotoviti napak v gradnji, seveda pa predpisi z leti postajajo strožji,” je razložil poslovni sekretar SCT Klemen Grebenšek.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.