Razkrili združbo za tihotapljenje in zasegli več deset ton tobaka

Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka
Šlo je za eno najobsežnejših akcij na tem področju doslej, v kateri so odkrili proizvodna obrata tobačnih izdelkov v okolici Ljubljane in prijeli člana združbe. Pri tihotapljenju so sodelovali tudi slovenski prevozniki.
Oglej si celoten članek

Policija in Finančna uprava RS (FURS) sta ob pomoči francoskih varnostnih organov in Europola uspešno zaključili eno izmed najbolj obsežnih akcij na področju nezakonite proizvodnje s tobačnimi izdelki v Sloveniji doslej.

Razkrita je bila mednarodna hudodelska združba, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropski Uniji, glavni ciljni trg pa je bila Francija. Zaseženih je bilo več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih, več kot 21 ton drobno rezanega tobaka, stroji ter drug material za nezakonito proizvodnjo. ''Preprečili smo za 6,8 milijona evrov oškodovanja državnega proračuna,'' so sporočili iz FURS.

Iz Slovenije nezakonito po EU do Francije

Širša preiskava je od leta 2020 potekala v Franciji, kjer so francoski varnostni organi preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz Slovenije in Poljske na njihovem območju, zaradi nadaljnje nezakonite prodaje, dostavljala ponarejene cigarete.

Pri tem so ugotovili, da so najmanj štiri dostave v skupni teži 30 ton cigaret dostavili člani hudodelske združbe iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij. O tem so obvestili slovenske varnostne organe in preko pristojnega francoskega tožilstva in  sodišča na slovenske pravosodne organe naslovili več Evropskih preiskovalnih nalogov.

Šlo je za akcijo mednarodnih razsežnosti

Na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor zbirali dokaze o navedenih  kaznivih dejanjih. V sodelovanju s FURS so bile zaznane lokacije, za katere je obstajal sum, da se v njih vrši skladiščenje in nezakonita proizvodnja tobačnih izdelkov.

V tem tednu so bile izvedene zaključne preiskovalne aktivnosti in opravljene hišne preiskave na 11 naslovih na območju Policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana. Pri teh je sodelovalo večje število policistov in kriminalistov iz različnih policijskih uprav, večje število predstavnikov FURS, predstavniki varnostnih in pravosodnih organov Francije ter predstavnik Europola, ki je koordiniral delo različnih organov.

FURS je navedeni hudodelski združbi že v novembru 2021 zasegel skoraj 12 ton drobno rezanega tobaka.

Državo bi oškodovali za 6,8 milijona evrov

''Tobak je bil na območje Slovenije zakonito prepeljan iz Hrvaške ali Bolgarije, kjer pa nato bil nezakonito predelan v tobačne izdelke, ki so bili distribuirani v Francijo oziroma druge države Evropske unije na črne trge, kjer so izdelke prodajali,'' je v današnji izjavi za javnost pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije na PU Maribor Stanko Vidovič.

Pri tem so sodelovali tudi slovenski prevozniki. ''Skupaj smo zaznali 10 osumljencev, ki so sodelovali pri storitvi kaznivih dejanj, in 4 pravne osebe,'' je dodal Vidovič.

V hišnih preiskavah sta bila odkrita dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov, kjer so organi našli tobačne izdelke in ostalo opremo. Obrata se nahajata v okolici Ljubljane, je povedal Vidovič.

''V skupni preiskavi zoper hudodelsko združbo sta Policija in FURS 25. januarja po prvih podatkih zasegla več kot 26 ton tobaka. Zaseženih je bilo več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih in več kot 9 ton drobno rezanega tobaka, 29 milijonov filtrov za cigarete, 2 stroja za drobno rezanje tobaka, 1 stroj za drobljenje tobačnih listov, 1 stroj za izdelavo cigaret, 10  ton cigaretnih škatel, 1 viličar ter elektronske naprave in dokumentacija,'' so sporočili iz FURS.

Na črnem trgu bi s prodajo cigaret, izdelanih iz skupne količine zaseženega tobaka pri hudodelski združbi, državni proračun prikrajšali za okoli 6,8 milijona evrov. Skupno bi s prodajo tobačnih izdelkov pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okrog 11,6 milijona evrov.

Foto: FURS Razkritje nezakonite proizvodnje tobaka

Na podlagi Evropskega naloga za prijetje sta bila v Republiki Sloveniji in Republiki Hrvaški prijeta dva člana mednarodne organizirane hudodelske združbe.

Na podlagi izvedenih aktivnosti so bili zbrani dokazi za kazniva dejanja, ki jih obravnavajo francoski pravosodni organi, v preiskavi pa so bili zaznani tudi razlogi za sum, da so člani hudodelske združbe izvrševali kazniva dejanja davčne zatajitve, za katera je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do dvanajstih let.

Mariborski kriminalisti tako nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo o ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo. V zaključni preiskavi je sodelovali okrog 70 kriminalistov, 20 policistov in več uslužbencev FURS ter sodišč, poleg francoskih predstavnikov policije, tožilstva, sodišča in predstavnika Europola. 

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:58 29. Januar 2022.

    če je to bila hudodelska družba kaj je potem tista družba na Erjavčevi v Ljubljani?

  • 09:57 28. Januar 2022.

    ''Preprečili smo za 6,8 milijona evrov oškodovanja državnega proračuna,'' so sporočili iz FURS............Lahko bi šli na sedež vlade in bi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.