Razkriti podatki Slovencev, ki so kupovali spolne pripomočke

Foto: Profimedia Spolni pripomočki Foto: SloTech Foto: SloTech Foto: SloTech
Z le nekaj kliki se je bilo mogoče do nedavnega dokopati do podatkov o uporabnikih oziroma kupcih v dveh slovenskih spletnih trgovinah s spolnimi pripomočki.
Oglej si celoten članek

Spletna stran SloTech piše, da sta imeli dve slovenski spletni trgovini s spolnimi pripomočki (sex-trgovina.si in portia-erotica.com) v zasnovi spletne trgovine enako napako.

Obe spletni strani sta poleg nakupa omogočali tudi registracijo uporabnikov, kjer so lahko uporabniki ustvarili uporabniški račun, od kjer so nato imeli proste roke do brskanja po podatkih drugih uporabnikov.

Takoj po prijavi na portal, pa se je na vrhu spletne strani samodejno pojavila Wordpressova administratorska vrstica za dostop do Wordpress nadzorne plošče.

Foto: SloTech

V nadzorni plošči je bilo z nekaj kliki mogoče pregledovati naročila in osebne podatke kupcev. Na dlani so bila imena in naslovi kupcev, kontaktni podatki in artikli, ki so jih kupili.

"Glede na to, da je spletišče omogočalo administratorski dostop, bi se verjetno dalo spreminjati tudi nabor artiklov in predvsem njihove cene. Zlonamerni napadalec bi si lahko na tak način omislil celo kakšen popust," pišejo na portalu SloTech.

Foto: SloTech

Enaka pomanjkljivost so računalništva vešči uporabniki našli tudi na spletni trgovini portia-erotica.com.

"Potrebno je poudariti, da ni govora o vdiranju v sisteme ali o varnostnih ranljivostih v programski kodi. Šlo je zgolj in izključno za napako pri nastavitvah Wordpressa, kar kaže na malomarnost izvajalca, ki je postavil spletno stran," še poudarjajo na SloTechu.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 13:08 21. Marec 2019.

    Kaj pa podatki o tistih , ki so zlorabljali otroke v imenu vere ? To je pa skrivnost .

  • 12:00 21. Marec 2019.

    Ali se ne reče erotične pripomočke?

  • 09:54 21. Marec 2019.

    NIč hudga. Vsi uživamo v seksu, kateremu je pa v breme, pa take spletne napake bere..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.