Razkritje kriminalne združbe skupni projekt policije EU

Foto: PU Ljubljana
Foto: PU Ljubljana
V mednarodnem projektu WBOC v Sloveniji zasegli kilogram heroina, 8,5 kilograma kokaina in 16,6 kilograma konoplje. Trije člani iz Slovenije povezani z iskanjem plena ropa SKB.
Oglej si celoten članek

Kriminalisti so v petek pred preiskovalnega sodnika privedli deset osumljencev prijetih v četrtkovi kriminalistični akciji, povezani s trgovino z drogami. Kot so popoldne pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU), je razbitje kriminalnih združb plod sodelovanja slovenske policije v projektu WBCO, ki se ukvarja z organiziranim kriminalom na zahodnem Balkanu.

Dobro organizirana združba

Četrtkove policijske akcije so slovenski kriminalisti opravili dve leti po začetku preiskovanja in to skupaj z grškimi, španskimi, hrvaškimi in avstrijskimi kolegi.

Združba, dobro in hierarhično organizirana je iz Južne Amerike v Evropo tihotapila kokain, heroin pa iz Grčije v Slovenijo, nato pa tudi v države zahodne Evrope.

Člani združbe za medsebojno komunikacijo niso uporabljali gsm signala, ampak brezplačne in kriptirane spletne aplikacije, kriptirane telefone, komunikacija je potekala celo prek pisem. Za dogovarjanje o prevozih in lokacijah primopredaje droge so uporabljali šifre. Drogo, ki je prišla iz Južne Amerike, so si predajali v mednarodnih vodah na točno določenih koordinatah.

Člani združbe iskali plen ropa SKB

S prevozom kokaina iz Južne Amerike v Slovenijo ter heroina po t.i. balkanski poti se je ukvarjala tudi združba, ki so jo razbili ljubljanski kriminalisti. Trije njeni člani naj bi aprila lani zaradi želje po plenu iz ropa banke SKB oropali danes pokojno partnerico enega od obsojenih za ta rop, Zorico Škrbić. Škrbićeva je umrla le dva meseca zatem, vzrok pa naj bi prav tako bil iskanje plena iz zgodovinskega ropa SKB.

Deset osumljencev v priporu

V četrtek se je zvrstilo čez 20 hišnih preiskav, v katerih so kriminalisti zasegli elektronske naprave, sim kartice, strelno orožje, večje količine gotovine, drogo, pa tudi listinsko dokumentacijo. Nekateri osumljenci so stari znanci policije, desetim je preiskovalni sodnik odredil pripor.

Preiskovali tudi "Balkanskega bojevnika"

Za nekaj ur je bil pridržan tudi Dragan Tošić, poleg tega je bila pri njem opravljena hišna preiskava. Zoper Tošića naj bi se predvidoma še letos začelo ponovljeno sojenje v zadevi Balkanski bojevnik.

Kot so povedali na GPU  o njegovi domnevni vlogi še ne more govoriti, saj da gre šele za predkazenski postopek, zato bo še treba sum, da naj bi imel vlogo pri izvajanju posameznih kaznivih dejanj še potrditi ali ovreči.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.