"Razlike v vzgoji ni!"

Foto: Žurnal24 Zunajzakonski par bi po predlogu opozicijske stranke lahko posvojil otroka le v
Glede na burne razprave, ki zadnje dni zadevajo pravice istospolnih partnerjev do posvojitve otroka, smo po mnenju o vplivu tovrstne vzgoje na otroka povprašali priznana psihologa.
Oglej si celoten članek
Odbor za delo danes nadaljuje drugo obravnavo družinskega zakonika z opredelitvijo družine, potem ko je v torek po več kot osmih urah končal šele razpravo o 1. členu, ki opredeljuje vsebino zakonika.

"Občutek imam, da je to predvsem političen spor. Zadeve bi se morali lotiti pravniki in pogledati, kako so podoben problem razreševali v drugih državah," je žolčne razprave o pravicah istospolnih partnerjev do posvojitve otrok komentiral psiholog in psihoterapevt Bernard Stritih in dodal, da je vzgoja otroka s strani istospolnih staršev mogoče celo bolj pozitivna, saj so ti bolj ljubeče naravnani.

"Za zdrav otrokov razvoj sta izjemno pomembna občutek varnosti in ljubljenosti. Šele kasneje v času pubertete se otrok uči spolne vloge v družini, vendar je to sekundarnega pomena, saj se tega lahko nauči tudi v izvendružinskih skupinah," pa meni psihiater Slavko Ziherl.  

Ojdipov kompleks ne igra nobene vloge
"Določen človek, ki se imenuje psihoterapevt, je v javnosti zatrdil, da je za razrešitev Ojdipovega kompleksa nujno potrebno otrokovo odraščanje ob materi in očetu. To je strašna poenostavitev. Ojdipov kompleks se lahko enako razreši v vsakršni družini, ne glede na spol," dodaja Ziherl.

Ojdipov kompleks, tako kot ga razumejo laiki, sploh ne obstaja.
Slavko Ziherl

Mama in oče imata hčerko in sina. Po Freudu bo hčerka razvila Elektrin kompleks, sin pa Ojdipov kompleks. Po Freudu se otrok ne more upreti strastni želji po spolnem odnosu z materjo, razvije sovraštvo do očeta in ga po Ojdipovi mitološki zgodbi želi na neki način "ubiti".

Ziherl nadaljuje, da je razrešitev Ojdipovega kompleksa tako bistveno bolj zapletena pri heteroseksualnih kot pri istospolnih starših. "Koga bo ubil pri dveh materah? Otrok si bo želel obeh mater. Po tej logiki otrok istospolnih staršev sploh ne bo razreševal kompleksa. Otrok dveh očetov si na drugi strani ne bo želel imeti spolnih odnosov z njima, punčka pa ne bo razvila Elektrinega kompleksa."

Odstopanj pri vzgoji ni!
Raziskava, ki jo je naročilo nemško ministrstvo, je pokazala, da pri istospolnih starših ni nobenega odstopanja v kakovosti vzgoje in družinskih odnosov, je zatrdil Slavko Ziherl.

Boljša vzgoja?
Psiholog je prepričan, da je partnerski odnos istospolnih staršev lahko enako dober ali enako slab. "Za otroka ni bistveno, kakšnega spola sta starša, bistvena je osebnost, kako ravnata eden z drugim in kako ravnata z otrokom."

Smo Slovenci homofobični?
"Homofobični ne. Izrazita homofobija je bolj problem drugih jugoslovanskih narodov, kjer pa je tudi ogromno nagnjenj k homoseksualnosti. V preteklosti se je veliko govorilo predvsem o Bosancih, da imajo bolj izrazita nagnjenja do moških," je dejal Stritih.

Tisti človek, ki samega sebe malo ceni, se zelo boji drugačnosti in se počuti ogroženega.
Slavko Ziherl

Ziherl pa dodaja, da ima zakonik več kot 300 členov in ponuje izvrstne rešitve, ki govorijo v prid otroka, medtem ko se razprava osredotoči samo na pravico istospolnih partnerjev do posvojitve. "Tu se je izrazil strah pred drugačnostjo, ki je v Sloveniji zelo živa. To pa zato, ker smo Slovenci zelo nesamozavesten narod. Tisti človek, ki samega sebe malo ceni, se zelo boji drugačnosti in se počuti ogroženega," meni Ziherl.

Presojal bo center za socialno delo
Ziherl nadaljuje, da ni nikjer v zakoniku izrecno zapisano, da istospolni starši lahko posvojijo otroka, ampak da imajo enake pravice kot heteroseksualni partnerji. "Center za socialno delo bo po zakoniku imel še bolj rigorozne kriterije za zaščito otroka. O posvojitvi in ustreznosti staršev nato odloča še sodišče."

Večina homoseksualnih ljudi ima heteroseksualne starše, saj istospolni ne morejo imeti otrok.
Slavko Ziherl

Homoseksualnost prirojena?
"Cel kup raziskav ne potrjuje ne ene ne druge teze. Veliko je teorij, ki govorijo o vzgoji. Relevantnih podatkov o tem, ali je homoseksualnost genska ali je pogojena z vzgojo, ni," končuje Ziherl.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.