Razočarani, kaj je nastalo iz Slovenije

Foto: Profimedia Covid-19, Slovenija, Ljubljana, ponoči
Foto: Profimedia Covid-19, Slovenija, Ljubljana, ponoči
Prebivalci Slovenije so pred 30. obletnico osamosvojitve razočarani nad državo, kaže raziskava javnega mnenja Vox populi. Za večino novonastala država mi uresničila njihovih pričakovanj.
Oglej si celoten članek

Izsledki raziskave javnega mnenja so pokazali, da je ključni vir nezadovoljstva delovanje demokracije, bistveno manj pa socialna ali osebna ogroženost. Več kot 60 odstotkov sodelujočih je prepričanih, da država ni upravičila njihovih pričakovanj. Zadovoljnih je slaba tretjina, medtem ko se dobrih pet odstotkov sodelujočih ni opredelilo, poroča Dnevnik.

V primerjavi s podobno raziskavo izpred 10 let letošnji rezultati kažejo, da je zadovoljnih z državo več prebivalcev kot takrat, saj jih je v letu 2011 bila zadovoljna zgolj dobra petina, da Slovenija ni upravičila pričakovanj, pa se je takrat opredelilo tri četrtine vprašanih.

Kakšni so razlogi za opredelitev?

Nezadovoljstvo vlada predvsem zaradi delovanja demokracije, v kar štejemo politični sistem. Premik na bolje pa so zaznali pri navajanju počutja zaradi materialnega stanja, socialne varnosti, še najbolj pa so ljudje zadovoljni zaradi stopnje osebne varnosti. Ljudje pa se še vedno počutijo varne.

Dnevnik ugotavlja tudi, da je deset let pozneje tudi nekaj več takšnih, ki so zadovoljni z delovanjem demokracije. Da je Slovenija v desetih letih napredovala, potrjujejo tudi odgovori na vprašanje, ali živijo bolje, enako ali slabše kot pred tridesetimi leti. Pred desetimi leti je bilo večinsko prepričanje vprašanih, da živijo slabše kot pred 20 leti, deset let pozneje pa je največ (32,8 odstotka) vprašanih že odgovorilo, da živijo bolje kot pred 30 leti. Vendar je še vedno dobrih 28 odstotkov ljudi, ki imajo občutek, da živijo slabše kot pred tremi desetletji, dobra četrtina pa jih meni, da živijo enako kot pred tridesetimi leti.

Letos je kar tri četrtine vprašanih odgovorilo, da ne bi zapustili Slovenije, četudi bi imeli priložnost. Želja po odhodu v tujino je tako manjša v primerjavi s prejšnjimi raziskavami, še kažejo izsledki raziskave.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 48

  • 15:24 21. Junij 2021.

    Ce bi gargamel in hojsek drzala gofljo na tviterju, bi imela ta blada verjetno vec zadovoljnih. Ceprav take primitivne saltedmind …

  • 15:01 21. Junij 2021.

    Frice ti imaš pa iste blodnje kot tvoj vrhovni poveljnik. Kaj to si ob vikendih sobo delita na zaprtem oddelku …

  • 14:02 21. Junij 2021.

    Dva komunista na oblasti, predsednik države in predsednik vlade. Sploh nismo potrebovali nove države, smo tam kjer smo bili pred …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.