Razpad koalicije zaradi rdeče zvezde?

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
"Če se bo to nadaljevalo, bomo v stranki DeSUS razmislili, ali je to tisto, kar smo pričakovali," napoveduje prvak stranke Karl Erjavec o izključitvi nekaterih organizacij z državne proslave. Temu nasprotuje tudi Virant. Zver: Mnogi so padli pod streli vojakov, ki so nosili še simbole stare države.
Oglej si celoten članek

Po mnenju Erjavca je namen te vlade reševanje gospodarskega in finančnega stanja, "ne pa, da se gremo neke ideološke prepire". Erjavec je še pojasnil, da se je v zvezi s tem pogovarjal s predsednikom vlade Janezom Janšo, a problema ni uspel rešiti.

"Osebno mislim, da ni prav, da na državni proslavi ne sodelujejo vsi tisti, ki so prispevali, da imamo danes svojo državo," je poudaril Erjavec. Odločitev odgovornih obžaluje in poudarja, da bi morali biti na vseh državnih proslavah v bodoče vključeni vsi simboli naše državnosti.

Pahor: Odločitev je napačna

Nekdanji predsednik SD Borut Pahor kot napačno označuje odločitev, da na proslavi ob dnevu državnosti nekatera veteranska združenja niso dobrodošla s svojimi simboli. Kot pravi, bo na proslavo prišel z obžalovanjem, da ta ni nekaj, kar nas povezuje, ampak razdvaja.

Pahor meni, da je še čas, da organizator resno razmisli, "kako bo stvari zastavil tako, da se bomo zvečer na slavnostni dan počutili ponosne na to, da živimo v tej državi". Po njegovih besedah je namreč odgovorno, da organizator stori vse za to, da se ljudje na proslavah ne ločujemo, ampak združujemo.

Zver izpostavil predvsem uporabo simbolov

Predsedniški kandidat SDS in NSi Milan Zver obžaluje, da so nesoglasja glede osrednje državne proslave ob dnevu državnosti "sprožila ponovni politični in kulturni spopad v slovenskem političnem prostoru".

Izpostavil je predvsem uporabo simbolov: "Mnogi Slovenke in Slovenci so padli pod streli vojakov, ki so nosili še simbole stare države."

"Petindvajsetega junija je bila razglašena samostojna suverena slovenska država, ki smo jo morali ubraniti tudi s fizično silo in mnogi Slovenke in Slovenci so tudi padli pod streli vojakov, ki so nosili še simbole stare države. V tem smislu se mi zdi popolnoma pravilno, tudi za nadaljnji razvoj demokracije v Sloveniji, da razvijamo, spoštujemo in uporabljamo zlasti tiste nacionalne simbole, ki povezujejo in niso skregani z demokratično ureditvijo," je še dejal Zver.

To bi po njegovih ocenah moralo veljati tudi za vse veteranske organizacije.

Proslava buri duhove

Pred ponedeljkovim državnim praznikom, dnevom državnosti, bo v petek osrednja državna proslava.

Priprava proslave pa že nekaj časa buri duhove ter sproža ostre polemike in spore, tako zaradi kulturnega programa, v katerem bodo nastopajoči sodelovali brezplačno, pa tudi izbire sodelujočih praporščakov.

Na proslavo namreč niso povabili praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote NOB, hkrati pa so bili s proslave naknadno izločeni tudi praporščaki še treh veteranskih organizacij – Zveze društev General Maister, Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske in Zveza društev vojnih invalidov Slovenije. V znak protesta je danes udeležbo odpovedalo še Združenje Sever.

Stanovnik: Kot če bi kristjanom prepovedali nositi križ

"Rdeča zvezda je simbol partizanstva in NOB. Kako bi bilo, če bi kristjanom prepovedali nositi križ," se je vprašal predsednik Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB Janez Stanovnik. Ob tem je napovedal, da se zaradi omenjenih zapletov petkove proslave ne bo udeležil.

Po mnenju nekdanjega predsednika republike Milana Kučana ima slovenska država več korenin, "kdor teh korenin ne spoštuje, pa ne spoštuje slovenske države", je dejal po sprejemu.

Samo odločitev organizacijskega odbora je označil kot dejanje nespoštovanja in žalitev ne samo za tiste, ki na proslavo niso bili povabljeni, pač pa za vse državljane. Meni namreč, da vlada nima pravice, da bi komurkoli preprečevala, da se udeleži takšnega praznovanja. Sam se bo sicer proslave, kot je dejal, udeležil, saj da gre za vseslovensko proslavo.

Nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman pa glede zapleta ocenjuje, da je to, koga se povabi na proslavo, stvar organizatorjev, meni pa, da je slovenska zgodovina zelo dolga in da so vsi dogodki, ki so pripeljali do samostojnosti, vredni spoštovanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 14

  • 09:27 27. Junij 2012.

    Predlagam, da naslednje proslave prganiziramo v obliki koncertov s plačanimi (in ne VIP) vstopnicami ter brez zastav in praporjev (nastopajoči, …

  • 05:41 22. Junij 2012.

    "Stanovnik: Kot če bi kristjanom prepovedali nositi križ"<br /><br />Čakaj malo a nismo ateisti?<br /><br />"Odločitev odgovornih obžaluje in poudarja, …

  • 22:45 21. Junij 2012.

    Praviš Lavdan Pozitivna Slovenija, ta spoštuje Brkota in vrednote. Zakaj Danska in Luxembugg, pa še kdo nima te dileme vsako …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.