Razpisa še ne bo kmalu

Foto: Žurnal24 Ponesrečenega in njegova soplaninca so v dolino odpeljali s helikopterjem. (Foto
Ministrstvo za zdravje razmišlja o nakupu lastnega reševalnega helikopterja.
Oglej si celoten članek

Pred dobrim letom dni je helikopterska nujna medicinska pomoč zaživela kot redna služba. Polete s posebej opremljenim reševalnim helikopterjem je po uredbi vlade opravljala Avto moto zveza Slovenije (AMZS), a takšno urejenost službe je kmalu prekinila afera, saj izvajalec ni bil izbran prek javnega razpisa. Vlada je tedaj sklenila pripraviti novo uredbo in pravilnik, ki bosta najverjetneje na vladi v začetku prihodnjega leta. Ob tem na ministrstvu razmišljajo tudi o možnosti nakupa lastnega reševalnega helikopterja.
"Razpisa pač nismo pripravili in o njem tudi ne razmišljamo, razmišljamo pa o nabavi lastnega reševalnega helikopterja in proučujemo še, kaj bi takšna rešitev prinesla," naj bi po navedbah Letalske šole Hel-Air, ki je zoper državo vložila ovadbo zaradi spremembe pravilnika o helikopterski nujni medicinski pomoči in s tem prekinitve opravljanja reševanja s helikopterjem AMZS oz. njegovih podizvajalcev, na zadnjem sestanku pretekli teden dejal direktor direktorata za zdravstveno varstvo pri ministrstvu za zdravje Janez Remškar.

Kdaj bo helikoptersko reševanje urejeno, ni znano. © BOBO

 
Remškar je potrdil, da bo vlada razmislila tudi o možnosti nakupa lastnega helikopterja. Razpis bodo sicer lahko objavili, ko bosta potrjena uredba in pravilnik o helikopterski nujni medicinski pomoči ter razpisni pogoji, pravi Remškar. Kot je pojasnil, sta uredba in pravilnik v končni fazi priprave in bosta predvidoma do konca januarja 2008 zaključena, do tedaj pa bodo predvidoma pripravljeni tudi razpisni pogoji za nov razpis za izvajanje te službe v Sloveniji.

A ob pripravi obeh dokumentov so se pojavila tudi vprašanja, ali je razpis res najcenejši način za državo in ali ne bi bilo mogoče cenejše, če bi država sama kupila svoj helikopter za reševanje in izvajanje podelila enemu od izvajalcev, je pojasnil Remškar. "Zato bomo preučili obe možnosti: kakšno ceno lahko dobimo skozi razpis in kakšno, če gremo v nakup helikopterja," pravi Remškar. Dodaja, da se bo o tem moralo odločiti ministrstvo za zdravje v povezavi z ministrstvoma za obrambo in za notranje zadeve, čeprav bo to vzelo še nekaj časa. Zato Remškar ocenjuje, da bo projekt ureditve helikopterske nujne medicinske pomoči težko zaključen do konca mandata te vlade.

Zdravniki delajo v slabih pogojih
"Podobne probleme so imeli tudi na Madžarskem in Hrvaškem. Tu je veliko zainteresiranih, to je zahtevno področje za urejanje. Verjetno se do konca tega mandata to ne bo rešilo," pravi Remškar. Poudarja, da si želi, da bi se zadeva uredila, saj zdravniki sedaj delajo v zahtevnih pogojih in to je zanje le "polovična rešitev".
"Poudariti moram, da so zdravniki zelo nezadovoljni, ker sedanja ureditev helikopterske nujne medicinske pomoči ni ustrezna," opozarja Remškar. "Ob vseh prizadevanjih policije stvari niso urejene tako, kot bi morale biti in kot so bile urejene v času specialnega helikopterja, ki je bil namenjen izključno temu, ves čas na voljo in specialno opremljen. Zdravniki delajo v slabših pogojih kot tedaj," meni Remškar.

Zdravniki so nad situacijo ogorčeni. © BOBO

 
Remškar poudarja, da ne želi kritizirati policije, saj so se potrudili in helikopter, ki se uporablja za reševanje od avgusta dalje, dodatno opremili. A helikopter ni vedno na razpolago in zdravniki so nezadovoljni, zato pritiskajo, naj ministrstvo uredi, je pojasnil Remškar. Zdravniki sedaj natančno evidentirajo vse, kar se dogaja, pravi direktor direktorata za zdravstveno varstvo. Prav bi bilo, da dobimo specialni helikopter, prav je tudi, da bo to v okviru zdravstvene dejavnosti, ne pa, da te polete opravlja policija ali vojska, saj bo to bistveni kvalitativni preskok v organizaciji helikopterske nujne medicinske pomoči, meni Remškar.

"Ob odstopu prejšnjega ministra za zdravje Andreja Bručana je celotna zadeva malce zastala," priznava Remškar. Konec januarja ali v začetku februarja pa bo celotna dokumentacija za izvedbo razpisa pripravljena in jo bo obravnavala vlada. Tedaj se bo treba tudi odločiti, ali je smotrno speljati razpis ali bi na ministrstvu za finance opravili še analizo, če bi bil nakup lastnega helikopterja ugodnejša možnost.

V izjavi za javnost predstavniki Hel-Air kot absurdno ocenjujejo, da je moralo zaradi nepriprave razpisa "ugasniti kar nekaj človeških življenj". Navajajo pa tudi, da v zvezi s helikopterskim reševanjem na Generalni policijski upravi poteka tudi preiskava glede nepravilnosti in nezakonitih poslov, preiskava pa je razširjena tudi na finančni del. Poleg tega v Hel-Air še zahtevajo, da Remškar odstopi s položaja ali pa ga naj ministrica za zdravje Zofija Mazej Kukovič zamenja. Glede te zahteve Remškar pravi, da ne vidi razloga za odstop.

Letalska šola Hel-Air je 26. januarja letos vložila kazensko ovadbo zoper podpisnika tistih sprememb uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč, po katerih je bila za novega prevoznika helikopterske nujne medicinske pomoči določena AMZS. Še pred tem, 18. januarja, so na mariborsko tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper tedanjega ministra za zdravje Andreja Bručana . O kršitvah na področju helikopterske nujne medicinske pomoči pa so obvestili tudi kabinet predsednika republike Janeza Drnovška in Policijsko upravo Maribor.

V Hel-Air so o domnevnih nepravilnostih v tem primeru obvestili tudi protikorupcijsko komisijo, ki je 8. marca letos zadevo odstopila pristojnemu tožilstvu, saj so ugotovili, da v opisani zadevi obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.