Razprodaja zaradi visokih stroškov

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Posledice uvedbe davka. Najprej optimizacija, šele nato morebitna prodaja nepremičnin.
Oglej si celoten članek

Uvedba davka na nepremičnine se bo prej ali pozneje poznala tudi na trgu nepremičnin. Ivo Lavrač z ljubljanske ekonomske fakultete pa ocenjuje, da se uvedba ne bo poznala takoj: “Lastniki bodo predvsem iskali možnost davčnega optimiziranja (prenosa lastništva, sprememb najemnih pogodb ...). Nekateri se bodo ukvarjali z dokazovanjem socialnih meril za znižane davčne stopnje.” Ker bo le 1,50 promila vrednosti stanovanja, pa v razprodajo stanovanjskih nepremičnin ne verjame Edo Pirkmajer iz združenja lastnikov nepremičnin: “Prej se bodo za to odločali, ker ne zmorejo več poravnati stroškov ogrevanja, vzdrževanja in podobnega.”

A lastniki bodo verjetno vseeno začeli optimizacijo svojega premoženja, priznava Lavrač, ki napoveduje zmanjševanje prevelikih stanovanjskih naložb, v podjetjih pa prodajo nepotrebnih nepremičnin; motivacijo za racionalnejšo rabo nepremičnin bodo dobili tudi kmetje. Že kratkoročen vpliv na trg nepremičnin pa napoveduje Igor Horvat iz agencije Remax, saj se strinja s Pirkmajerjem, da jih k optimizaciji premoženja silijo stroški ogrevanja in vzdrževanja: “Na trgu bo zaradi novega davka že kratkoročno, prihodnje leto, še več nepremičnin, pritisk na cene pa bo še večji; te bodo še padle.” Sogovorniki so ocenili še, da bodo podjetja poskušala davek prenesti na kupce, najemodajalci, kjer je povpraševanje veliko, pa na 
najemnike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:32 15. November 2013.

    Obličje<br />Kaj se torej dogaja, če se odločamo o človeku, s katerim se nam ni treba soočati, ker smo ga …

  • 08:21 15. November 2013.

    ekonomist in nepremičninar domnevata, da bo prišlo do razprodaje zaradi davka v višini recimo 0,15 do 0,5 % letno. Po …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.