Razredi sezonsko prazni

Osnovne šole. Zaradi viroz in prehladov več odsotnih, predvsem mlajših.
Oglej si celoten članek

"V tem času je na vseh šolah večji osip zaradi prehladov, akutnih prehladnih obolenj zgornjih dihal, viroz in gripe," je povedala Ondina Jordan Markočič z Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Ljubljana. Na nekaterih ljubljanskih osnovnih šolah (OŠ) so opazili povečano število odsotnih učencev, predvsem zaradi viroz. Večinoma gre za otroke iz nižjih razredov; v prvem razredu OŠ Fužine je na primer zbolelo deset učencev od petnajstih.

Zdajšnja sezona prehladov in viroz ne odstopa od prejšnjih; morda je teh malo več kot lani.
Ondina Jordan Markočič, ZZV Ljubljana

Število odsotnih normalno
V zadnjih dveh tednih se je po besedah Jordan Markočičeve povečalo število potrjenih primerov gripe, vendar so to pričakovali. Tudi število viroz in prehladov je za zdaj podobno kot prejšnja leta. Sezona tovrstnih obolenj se sicer konča nekje do sredine februarja, redkeje pa na ZZV več primerov opazijo marca.

Tudi na ljubljanskih šolah pravijo, da je število odsotnih otrok podobno kot prejšnja leta. Nekaj več jih je zbolelo v prvem in drugem razredu OŠ Toneta Čufarja, kjer jih manjka okoli deset. V OŠ Koseze so poleg viroz vzrok za manjše število prisotnih norice. "Val je prišel pred 14 dnevi, zdaj pa se je umirilo," so povedali. V OŠ Poljane je tako kot drugod največ viroz med mlajšimi učenci, nekaj pa jih, kot pravijo, manjka tudi zaradi odhoda na smučanje. "Staršev o obolelih nismo obveščali, ker stanje ni alarmantno," so dodali.

Upoštevanja dodatnih navodil zaradi viroz, prehladov in gripe ZZV šolam ni naročil. "Lani so bili vsi natančno obveščeni o higieni rok in tem, kako ravnati ob kašljanju. To so navodila, ki se jih morajo držati vsako leto," so dejali na ZZV.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.