Velikanska blamaža: V Ljubljani želeli razstaviti ponaredke slikarskih velikanov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Po razkritju so razstavo Popotovanja odpovedali.
Oglej si celoten članek

Danes popoldne naj bi se v Narodnem muzeju Slovenije odprla razstava del izjemnih slikarjev 19. in 20. stoletja z deli Pabla Picassa, Paula Cezanna, Henrija Matissa, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Mirója in drugih, ki so del zasebne zbirke družine Boljkovac. Več likovnih kritikov je za portal N1 dejalo, da gre za ponaredke. Če bi bila dela originali, bi bila skupaj vredna več kot milijardo evrov. Po javni objavi je bila razstava odpovedana.

Razstava Popotovanja bi morala številna dela svetovno znanih umetnikov postaviti na ogled javnosti prav danes. “Na razstavi je na ogled 160 umetniških del iz zasebne zbirke družine Boljkovac. Širša javnost si tako lahko ogleda del pomembne svetovne dediščine, ki jo sicer za domačimi zidovi hranijo zasebni zbiralci,” piše v vabilu. 

“Gre za v nebo vpijoče ponaredke,” je za N1 komentiral umetnostni zgodovinar in likovni kritik Brane Kovič. “Da vidite, da to niso originali, sploh ni treba, da ste umetnosti zgodovinar, dovolj je, da se malo zanimate za umetnost,” je ocenil. Kovič meni, da je “naravnost grozljivo, da so dela razstavljena v Narodnem muzeju Slovenije, ki prav letos obeležuje 200-letnico”. Odgovorni v muzeju bi morali ob tem, ko jim nekdo ponudi tako zbirko, preveriti avtentičnost del, torej ali imajo ustrezne certifikate, je dodal.

Nekdanji direktor Mestne galerije Ljubljana in sodni izvedenec s področja likovne umetnosti Aleksander Bassin je ocenil, da gre za škandal in se vprašal, kako si lahko narodni muzej kaj takega privošči. “Morda bi lahko bila v Sloveniji kakšna grafika katerega od navedenih avtorjev, zagotovo pa ni slik,” je dejal.

Kovič: Direktor bi moral odstopiti

Po Kovičevem mnenju bi moral ob takem škandalu direktor Pavle Car, ki je bil imenovan v času Janševe vlade, takoj odstopiti. 

Če bi bile to originalne slike, bi bile skupaj vredne več kot milijardo evrov, je prepričan Brane Kovič. “Vsaka od njih je vredna od nekaj sto tisoč do nekaj milijonov evrov,” je povedal.

Muzej se še ni uradno odzval, izjavo bo dala tudi ministrica za kulturo

Iz muzeja so za N1 odgovorili, “da gre za originale”, pozneje pa sporočili, da so razstavo odpovedali.

Kot je v izjavi za javnost povedala ministrica Asta Vrečko, so glede omenjene razstave v torek popoldne prejeli več zaskrbljenih pisem, odvila se je tudi burna javna razprava. Po današnjem sestanku s pristojnimi strokovnimi sodelavkami, na katerem so pregledali dokumentacijo, so ugotovili, da strokovne komisije te razstave niso umestile v letni program in načrt muzeja.

Nato so sklicali sestanek z direktorjem Narodnega muzeja Slovenije, ta se je po sestanku odločil, da odprtje za danes zadrži. Stvar bodo še proučili in pogledali pogodbe ter nato morebiti nadalje ukrepali, je še povedala ministrica.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 22:37 8. Junij 2022.

    no ja namesto da bi tale jara mestna gospoda drvela v narodni muzej in seveda plačala vstopnino da bi se …

  • 17:04 8. Junij 2022.

    Ha ha ha, od Janezovih potrčkotov smo bili priča že hujšim lažem in zavajanjem, zato ponaredki res ne presenečajo. Pa …

  • 17:00 8. Junij 2022.

    Kaj bi pa lahko drugega pričakoval od janšističnega nastavljenca ko to, da ponudi na ogled ponaredke, hehehe.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.