Razum za sporazum

Foto: Žurnal24 (Foto: Živa Zakšek)
Okrog prihajajočega referenduma nova skupina, ki nagovarja javnost. Med podpisniki številna znana imena, ki svarijo – zdaj je čas.
Oglej si celoten članek

Podpisniki in podpisnice vabijo vse državljanke in državljane, da se jim pridružijo pri tem pozivu: naj na referendumu 6. junija glasujejo za arbitražni sporazum in za "Prešernovo vizijo, da ne vrag, le sosed bo mejak".

Pod gradom Tivoli v Ljubljani so danes predstavljali poziv Razum za sporazum. Podpisniki so prepričani, da je po "devetnajstih letih neuspelih poskusov dveh sosednjih držav, da sami rešita mejne spore, arbitražni sporazum prava pot do trajne rešitve".

V pozivu poudarjajo, da sporazum arbitra zavezuje, naj razreši odprta mejna vprašanja in hkrati določi stik Slovenije z odprtim morjem. Odlašanje otežuje življenje ljudem ob meji in omogoča nenehno politizacijo odprtih vprašanj, s čimer nepopravljivo slabša tradicionalno prijateljske dobrososedske odnose.

Med podpisniki so številni znani iz različnih področij javnega življenja, ne le iz krogov politike. Pod poziv so tako podpisani tudi nekdanji košarkar Ivo Daneu, veslač Iztok Čop, boksar Dejan Zavec, literarni ustvarjalci Mate Dolenc, Tone Pavček in Tone Partljič, igralca Milena Zupančič in Brane Grubar, nekdanji ombudsman Matjaž Hanžek, pa Sašo Hribar in Brane Rončel, Manca Košir, glasbeniki Vlado Kreslin, Zoran Predin in Magnifico, pa akademiki Ljubo Bavcon, Mirsad Begić, Jakov Brdar, Lucija Čok, Mojca Drčar Murko, Barbara Jaki, Matevž Krivic, Ciril Zlobec in številni drugi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.