Rdeči križ: izguba in ovadbe

Foto: Žurnal24
Rdeči križ: kriminalisti so danes zaslišali bivšega prvega nadzornika gradnje hotela Arija, ki krivdo za napake vali na vodstvo. Prva obravnava tudi že za bivšo vodjo MZL, obtoženo šikaniranja.
Oglej si celoten članek

Tožba enega od bivših zaposlenih zoper nekdanjo vodjo in zdaj svetovalko v. d. vodje v mladinskem zdravilišču in letovišču (MZL) Karmen Kajba: kar 314 ugotovljenih napak pri gradnji hotela Arija MZL, za katerega so odšteli 8,4 milijona evrov, splošno slabo vzdušje v celotni organizaciji – bivša vodja MZL Kajba naj bi z ljudmi delala nečloveško. Vzgojitelji so jo v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo, obtožili, da so cene izdelkov nenormalno visoke, da staršev ne obvešča o nesrečah otrok ter da so hotel do aprila lani pravzaprav le enkrat obiskali otroci.

Precej črno je stanje tudi s finančnega vidika. Po neuradnih informacijah je samo dolgoročni kredit Rdečega križa Slovenije (RKS) znašal dva milijona. To so samo nekateri podatki, ki pričajo o pestrem dogajanju znotraj te humanitarne organizacije.

Kajba ima za sabo eno obravnavo
Zoper Karmen Kajba oziroma RKS je bila v imenu nekdanjega zaposlenega vložena tožba za njegovo vnovično zaposlitev za nedoločen čas ter odškodninski zahtevek v višini 50 tisoč evrov zaradi šikaniranja na delovnem mestu in diskriminacije pri zaposlovanju. Ker je bilo vodstvo RKS seznanjeno s tem, da naj bi Kajba šikanirala zaposlene, bo moralo nositi odškodninsko soodgovornost. Kajba je bila prejšnji teden že zaslišana na prvi obravnavi, kjer seveda ni bilo še nič dorečenega.

Hotel Arija: Unetič že pri kriminalistih
Vodstvo RKS je kazensko ovadilo nekdanjega vodjo nadzora gradnje Arije Alojza Unetiča koprski policiji. Ta je danes že opravil razgovor s kriminalisti in jim predal dokumentacijo, iz katere naj bi bilo razvidno, da je sam ravnal pravilno ter da je sporno delovalo kvečjemu vodstvo RKS (generalni sekretar Janez Pezelj in predsednik Franc Košir): "Pooblastil sam nisem prekoračil. Končni obračun ni bil narejen, tako da ne morejo nikomur očitati, da kaj ni bilo dobro narejeno. Ovadbo sem videl in nimam kaj drugega reči kot to, da bom vse obtožbe ovrgel."

 


"Imam dokumentacijo, iz katere je razvidno, da sta (Pezelj in Košir) povzročila gospodarsko škodo iz malomarnosti, kar je za mene kaznivo dejanje. Finančnica je v sefu pozabila bančno garancijo, onadva pa sta trdila, da nista ničesar vedela o tem – kako ne, če imam sam dokumente, da sem jih o vsem obveščal," pravi Unetič in dodaja: "Pravi problem je drugje. RKS nima denarja za odpravo napak in varščin, ker so izgubili 20 odstotkov bančne garancije od 8-milijonske naložbe, a tudi po tem so Vegradu še vedno protizakonito izplačevali, za kar je odgovoren podpisnik Franc Košir. Kljub temu da govorijo, da Vegrad garancije ni podaljšal, pa da ni bila unovčljiva, to ni res. Vegrad ni nikogar zavedel, ker niso oni pisali te garancije, ampak razpisna komisija, v kateri sem tudi jaz sodeloval."

Pol milijona globoka luknja
RKS je tako ostal brez vseh varoval in nima denarja za odpravo pomanjkljivosti. "Vse bi imeli, če ne bi prišlo do izgube te bančne garancije in naknadnih izplačil, ki jih ne bi smeli več plačevati," zatrdi Unetič.

Dolg RKS naj bi bil sicer kar precejšen. Ker zaključni račun poslovanja MZL še ni dokončan, nam natančnih podatkov o poslovanju niso mogli posredovati. Na vprašanje, ali izguba MZL res znaša okoli pol milijona, odgovarjajo: "Drži pa, da projekcije kažejo na še nekoliko višjo izgubo, ki jo navajate, seveda upoštevajoč celorni RKS," pravijo v RKS in tako pojasnjujejo vzroke za nastalo situacijo:

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.