Rdeči v oranžni alarm

Foto: Žurnal24 burja Foto: Žurnal24 burja Foto: Žurnal24 burja Foto: Žurnal24 burja
Burja. Poškodovala strehe in ruvala drevesa. Brez elektrike 4.400 gospodinjstev.
Oglej si celoten članek

“Ne morem verjeti. Obnovo strehe so končali pred komaj 14 dnevi. Dvomim, da je bila izvedba ustrezna,” nam je včeraj dejala domačinka, ki živi nasproti poslovno-stanovanjskega objekta C3 sredi Ajdovščine, s katerega je burja odnesla več kot sto kvadratnih metrov nove kritine, hkrati pa poškodovala okrog 30 avtomobilov. Igor Benko, poveljnik ajdovske civilne zaščite (CZ), nam je povedal, da je bil to najbolj poškodovan objekt v občini. Investitor nove strehe je bila po njegovih besedah Komunalno-stanovanjska družba Ajdovščina, kdo je bil izvajalec, pa včeraj še nismo izvedeli. “Dogaja se, da posel dobijo podjetja, ki so sicer cenejša, vendar z našo burjo nimajo dovolj izkušenj, zato je naložba na koncu dražja,” pa je komentiral še en domačin.

150 pripadnikov reševalnih in drugih služb je sodelovalo v intervencijah na severnem Primorskem. Poškodovanih je bilo 49 objektov, 37 vozil in dve osebi.

Ocene škode danes
Benko nam je popoldne, ko burja na Ajdovskem ni več presegala 120 kilometrov na uro, dejal, da so posredovali 25-krat, v glavnem zaradi poškodovanih streh in polomljenih dreves. “Sicer pa so bili ljudje bistveno bolj pripravljeni, tudi na podlagi lanskih izkušenj,” je ocenil. Da ni bilo nič kritičnega, nam je potrdil Bogdan Zoratti iz novogoriške CZ, kjer so čez dan posredovali okrog 30-krat, v Zaloščah pa so interventno podrli star prizidek, ki je ogrožal hišo. Škodo bodo začeli ocenjevati danes. Iz Elektra Primorska so sporočili, da so do večera popravili skoraj vse okvare. Zjutraj je namreč v temi ostalo okrog 4.400 gospodinjstev.

Hitra cesta med Razdrtim in Ajdovščino je bila zaprta za ves promet, regionalna cesta pa je bila odprta le za osebna vozila, čeprav smo opazili tudi tovornjake. Eden do teh se je zaradi nespoštovanja prepovedi prevrnil pri Ajševici. Agencija za okolje je popoldne rdeči alarm spremenila v oranžnega, kar pomeni, da naj bi se burja danes umirila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.