Referendum 4. novembra?

Foto: Žurnal24 Cukjati bo svojo odločitev pojasnil na tiskovni konferenci.
Referendum v zvezi z novelo zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic bi bil lahko sočasno z drugim krogom predsedniških volitev.
Oglej si celoten članek

Predsednik državnega zbora France Cukjati je prejel ugotovitev parlamentarne zakonodajno-pravne službe o zahtevi državnega sveta za razpis zakonodajnega referenduma v zvezi z novelo zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Zahteva je skladna z zakonom, DZ pa v prihodnjih dneh pričakuje vsa potrebna mnenja o njej, je dejal Cukjati, ki upa, da bi lahko referendum razpisali na datum drugega kroga predsedniških volitev, torej 4. novembra.

 
 

Referendum v zvezi z novelo zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic predvideva prenos deleža v Zavarovalnici Triglav namesto na fizične osebe na Kapitalsko družbo (Kad).

DZ je po Cukjatijevih pojasnilih skladno z zakonom dolžan v sedmih dneh razpravljati in glasovati o zahtevi DS za razpis referenduma. "Predvidevam, da bomo v naslednjih dneh prejeli mnenja vlade in parlamentarne zakonodajno-pravne službe o vsebinskih vprašanjih ter poročilo matičnega delovnega telesa o zahtevi," je dejal in dodal: "Računam, da bomo na začetku redne septembrske seje DZ prihodnji teden to zadevo rešili."

Sledila bo objava v uradnem listu. Skladno z zakonom je treba v 30 do 45 dneh po objavi v uradnem listu določiti datum izvedbe referenduma. "Upam, da bomo uspelo uloviti datum drugega kroga predsedniških volitev, da ljudje zaradi tega ne bi ponovno hodili na volišča," je pojasnil Cukjati. Na vprašanje, ali je prepričan, da bo prišlo do drugega kroga predsedniških volitev, pa je dejal: "Nihče ne ve, če bo drugi krog. Če bo, želimo da poteka istočasno z referendumom."


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.