Referendum o RTVS

Foto: Žurnal24
Za ali proti zakonu o Radioteleviziji Slovenija bodo lahko 12. decembra na referendumu glasovali vsi, ki imajo pravico voliti na državnozborskih volitvah. Danes začetek uradne kampanje.
Oglej si celoten članek
''Ali ste za to, da se uveljavi zakon o RTVS, ki ga je sprejel državni zbor na seji 20. oktobra 2010?'' je referendumsko vprašanje, na katero bodo 12. decembra odgovarjali volivci.


Na glasovnicah bodo volivci lahko glasovali za ali proti, glas pa bodo upoštevali le, če bo iz glasovnic vidna volja volivca. Glasovnica, na kateri bosta obkrožena tako za kot proti, ne bo veljavna.

Gre za političen odziv
''Pri tokratnem referendumu gre za političen odziv, za reagiranje sedanje opozicije na vladajočo koalicijo in poskus spremembe zakona, ki ga je sprejela sedanja opozicija v preteklem mandatu,'' meni dr. Marko Milosavljević, predstojnik katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.
''Lahko bi rekli, da gre za poskus spreminjanja plodov dela oziroma osebne reakcije posameznih politikov na poskus spreminjanja njihovega dela iz preteklosti,''
razmišlja Milosavljević in spomni, da je bil Branko Grims (SDS) avtor prejšnjega zakona o RTVS in da so po njegovem zadeve "dokaj osebne narave''.   

Predstojnik katedre za novinarstvo dodaja tudi, da je zakon pomemben zaradi razvoja novih tehnologij in medijev ter vprašanja regulacije novih medijev in podobno. "Nedvomno gre za velike tehnološke in tudi vsebinske izzive,'' še pravi Milosavljević. 

Glasovanje doma in v tujini
Na referendumu bo glasovanje potekalo na več načinov. Redna volišča bodo odprta od 7. do 19. ure, po pošti iz Slovenije bodo lahko glasovali na dan referenduma tudi v bolnišnicah, domovih za starejše in zaporih. Slovenski državljani brez stalnega bivališča v Sloveniji bodo lahko glasovali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih po svetu ali po pošti, Državna volilna komisija pa je že določila 34 takšnih volišč.

Informacije kmalu v nabiralnikih
Uradna kampanja pred referendumom, ki se je začela danes, se bo morala zaključiti do 10. decembra opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.
V teh dneh bodo v obliki brošur vsa slovenska gospodinjstva tudi prejela informacijo o glasovanju na referendumu, odlok o razpisu referenduma in zakon o Radioteleviziji Slovenija.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.