Referendum o RTVS 12. decembra

Foto: Žurnal24 rtvslo bobo
Referendum o zakonu o Radioteleviziji Slovenije (RTVS) bo predvidoma 12. decembra, roki za izvedbo referenduma pa bodo začeli teči 4. novembra.
Oglej si celoten članek

Takšen predlog je namreč pripravil parlamentarni odbor za kulturo, o razpisu referenduma pa bo v torek odločil državni zbor.

Poslanski skupini SDS in SNS ter poslanec SD Andrej Magajna so namreč v torek vložili zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o novem zakonu o RTVS. Referendumsko vprašanje, ki ga predlagajo, se glasi: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 20. oktobra 2010?"

Ker zahteva izpolnjuje vse formalne pogoje, mora državni zbor referendum tudi razpisati in določiti datum njegove izvedbe. To bodo poslanci storili v torek na izredni seji.

DZ mora namreč referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve, do dneva glasovanja pa ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni. Dan glasovanja v razdobju najmanj 30 in največ 45 dni od dneva razpisa sicer državni zbor na glasovanju določi z navadno večino, če pa bi do referenduma preteklo več kot 45 dni, bi morali poslanci odločati z dvotretjinsko večino.

Odločitev o datumu referenduma sicer na odboru za kulturo ni bila soglasna. Omenjeni datum je predlagala predsednica odbora Majda Potrata (SD), nasprotoval pa mu je prvopodpisani pod zahtevo, vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Predlagal je, da bi referendum razpisali za prihodnje leto, marca ali aprila, saj so po njegovih besedah v postopku še nekateri zakoni, za katere se napoveduje referendum, denimo zakon o malem delu ali pokojninska reforma. Tako bi lahko volivci o več vprašanjih odločali v enem samem "referendumskem dnevu".

Takšnemu zamiku je nasprotovala ministrica za kulturo Majda Širca, ki je opozorila, da naj bi zakon začel veljati 1. januarja 2011. Če bi se njegova uveljavitev zamaknila, pa po njenih besedah "pozitivnih izplenov tega zakona ne bi bilo mogoče prakticirati". Tak pomik ne bi bil dobrodošel, je dejala ministrica in predlagala, naj se referendum razpiše prej.

Omenjenemu stališču je nato sledila večina članov odbora in izglasovala predlog, po katerem bo referendum o zakonu o RTVS 12. decembra.

Vlagatelji zahteve sicer zakonu, ki ga je DZ sprejel 20. oktobra, nasprotujejo zaradi predvidenega statusnega položaja RTVS, spremembe statusa zaposlenih in določil, ki predvidevajo posebne oddaje ali programe za pripadnike narodnih skupnosti nekdanjih republik Jugoslavije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.