Referendumska 
demokracija

Foto: Žurnal24 Maja Kalan (Foto: Nik Rovan)
Lepo se sliši, da bi na referendum prišli dve petini zainteresiranih polnoletnih državljanov.
Oglej si celoten članek

Mislim, da bi državljani, ki so zagotovo siti referendumskih debat, pa tudi debat o referendumih, v naši demokraciji (oziroma v tistem, kar je od nje v teh turbulentnih časih sploh še ostalo) radi participirali kako drugače kot zgolj z močjo volilnega lističa.

Civilna družba. Hiter pregled agende zadnjih tednov pove, s čim se ukvarja naš politični razred. Najprej: arhivi. Cilj? Volilno telo pridobiti na svojo stran. Nekdo, ki mu je sprva kazalo, da je odkril lažnivega predsednika, se je opekel. Naslednja: orožje. Janševi nasprotniki udarijo nazaj in kličejo: "Volivci, pridite k nam." Potem patrie. Skorajda zgodovinski moment "začasne ničnosti" pogodbe o dobavi vojaških vozil. Še ena mala zmaga koalicije. Medtem pa na sredini razpravi o vladnih prioritetah, ki naj bi državo potegnile iz krize, v državnem zboru sedi kaka četrtina poslancev. (Medklic: volivci predlagamo, da bi jih bilo tam vsaj 40 odstotkov. Drugače debata ne velja.) Pa še ti ne razpravljajo o vsebini, ampak v svojih govorih iščejo lastne male zmage.

Pred nekaj dnevi je bil v Ljubljani na obisku predsednik spodnjega doma britanskega parlamenta John Bercow. Slovenskemu kolegu Pavlu Gantarju je dejal, da so dnevi, "ko predsednik parlamenta sedi v dvorani in vodi seje, minili". Zakonodajna veja naj bi našla vez z nevladnimi organizacijami, v svojo debato vključila mlade, študente in civilno družbo nasploh. Da bi volivci končno namesto zgolj s papirnatim pildkom raje z argumenti sooblikovali demokracijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.