“Regres bo, ko bo denar”

Foto: Andraž Sodja
Foto: Andraž Sodja
Nadzor. Sindikalisti nad Varnost Koper pošiljajo delovne inšpektorje.
Oglej si celoten članek

Inšpektorji za delo začenjajo preverjati, zakaj vodstvo podjetja Varnost Koper zaposlenim do 1. julija ni izplačalo slabih 750 evrov regresa za letni dopust.

Delovne inšpektorje, ki so potrdili “prejem prijave domnevnih kršitev delovnopravne zakonodaje zoper Varnost Koper”, so k inšpekcijskemu nadzoru pozvali iz sindikata komunale, varovanja in nepremičnin, potem ko je direktor Gašper Norbert varnostnike obvestil, da jim podjetje za zdaj ne more nakazati zneska, ki jim zakonsko pripada.

“Prisiljeni v tožbo”

“Delavcem, članom sindikata, ki bodo pripravljeni iskati pravico do izplačila regresa, bom prisiljena svetovati, naj vložijo tožbe, ker v direktorjevem obvestilu ni zaslediti nobenega zagotovila, kdaj bo izplačan regres, temveč navaja le, da bo takoj, ko bo zagotovljenih dovolj sredstev. Bojim se, da bi to lahko pomenilo tudi nikoli,” razloge za prijavo inšpektoratu pojasnjuje vodja sindikata Dragica Andlovič.

Norbert, šef Varnosti Koper, pa ne dvomi o čimprejšnjem izplačilu obljubljene vsote zaposlenim, čeprav je z nakazili zamujal že lani. “Potrudili se bomo, da bomo čim prej plačali,” pravi.

Šefovo pismo

Gašper Norbert: “Žal do zakonsko določenega roka regresa ne moremo izplačati, saj smo še vedno v likvidnostnih težavah, ki jih povzroča izguba iz preteklih let. Prav tako tega trenutno ne omogočajo prihodki iz tekočega poslovanja podjetja. Če bi ga izplačali zdaj, bi ogrozili redno izplačilo plače in nemoteno poslovanje podjetja.”

Dragica Andlovič Norbertu: “V tem delu obvestila zaposlenim niste navedli, da se mora po zakonu o delovnih razmerjih delavcu regres izplačati najpozneje do 1. julija tekočega koledarskega leta. Poznejši rok izplačila regresa (vendar najpozneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta) je mogoče le s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti, ki pa, kot nedvomno veste, ni sklenjena, in to zaradi nepripravljenosti delodajalskega združenja vaše panoge.”

Dragica Andlovič inšpektoratu: “Podjetje Varnost Koper bo kršilo zakon.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.