Reke bodo še poplavljale

Foto: Žurnal24 Povišano plimovanje v Piranu. Foto: Žurnal24 Povišano plimovanje v Piranu. Foto: Žurnal24 Povišano plimovanje v Piranu. Foto: Žurnal24 Povišano plimovanje v Piranu. Foto: Žurnal24 Povišano plimovanje v Piranu. Foto: Žurnal24 Povišano plimovanje v Piranu. Foto: Žurnal24 Povišano plimovanje v Piranu. Foto: Žurnal24 Povišano plimovanje v Piranu. Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru Foto: Žurnal24 Plima v Kopru
V Kopru in Piranu je danes zjutraj morje že poplavljalo. Pretoki rek v zahodni Sloveniji ponoči močno povečani.
Oglej si celoten članek

"V Piranu so malo pred 9. uro sprožili sireno, Pirančani umikajo avtomobile na višje lege, pred gasilskim domom PGD Piran se zbirajo gasilci. Kakšne panike pri tega vajenih Pirančanih pa sploh ni," nam je s Primorske sporočila naša dopisnica Suzana Kos. Plima še narašča, hkrati pa piha tudi jugo.

Fotografije iz Pirana in Kopra si oglejte v zavihku Galerija.

''Morje je danes med 10. in 12. uro za približno 20 centimetrov prekoračilo obalno črto. To je posledica južnega vetra v Jadranu in znižanega zračnega pritiska. Podobne razmere bodo tudi danes zvečer, okrog polnoči pričakujemo spet plimovanje morja za 20 centimetrov nad obalno črto. Jutri dopoldne bo tako morje nekje od 20 do 30 centimetrov nad obalno črto,'' je pojasnil Janez Polajnar, hidrolog na Agenciji RS za okolje (Arso).

Padlo bo veliko dežja
"V četrtek in petek pričakujemo močnejše deževje predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Do četrtka zjutraj je v zahodni Sloveniji že padlo od 40 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.
Do petka popoldne bo v zahodni in južni Sloveniji padlo še od 100 do 150 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji Sloveniji pa od 50 do 80. Od petka popoldne bodo padavine slabele, v soboto se bo meja sneženja postopno spuščala,"
še opozarja Arso.

Močno povečani pretoki rek
Po podatkih Arsa so se pretoki rek v zahodni Sloveniji ponoči močneje povečali. Vipava v zgornjem toku, Idrijca pri Slapu ob Idrijci in Ljubljanica na Ljubljanskem barju poplavljajo na območju vsakoletnih poplavnih območij. Poplavljene površine se povečujejo tudi na kraških poljih.

''Reke bodo še naraščale, predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji, danes ponoči in jutri čez dan, ko se bo sneg še dodatno talil. Zlasti reke Idrijca, Vipava in Sava Bohinjka bodo ponoči in jutri še poplavljale, prav tako pa se bodo povečevale poplavljene površine na kraških poljih notranjskega krasa in na Ljubljanskem barju, kjer se bo Ljubljanica do sobote razlila na nekoliko večjem območju, kot je to običajno,'" še dodaja Polajnar.  

Priporočajo spremljanje padavin
Uprava RS za zaščito in reševanje je svojim izpostavam poslala opozorilo pred poplavami ter jim naročila, naj z opozorilom seznanijo odgovorne za zaščito in reševanje na njihovem regijskem območju. Tudi županom so priporočili, naj še bolj pozorno spremljajo padavine in stanje voda na svojem območju.

Naročili so še, naj v logističnih centrih preverijo razpoložljiva materialna sredstva za primer poplav in sporočijo morebitne potrebe po dopolnitvi materialnih sredstev v državnih rezervah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.