Rekordno nizek funt

Foto: Žurnal24 Turisti z britanskim potnim listom bodo za evre odšteli več funtov kot doslej.
Britanski funt je dosegel najnižjo vrednost proti evru doslej, kar je posledica slabega stanja v proizvodnem sektorju. Vlagatelji svoj denar že preusmerjajo v japonske jene.
Oglej si celoten članek

Vrednost funta je v primerjavi z evrom upadla na najnižjo raven po uvedbi skupne evropske valute leta 1999. Temni oblaki nad britanskim gospodarstvom naj bi bili posledica slabega stanja v proizvodnem sektorju. Sicer je do hudega znižanja vrednosti funta prišlo že decembra lani po umiritvi inflacije in padcu cen nepremičnin na Otoku.

Za evro je po novem treba odšteti 75,86 britanskega penija, en funt pa je vreden 1,32 evra. Funt je dosegel tudi najnižjo vrednost v zadnjih desetih mesecih v primerjavi z dolarjem. Posledice šibkega funta bodo občutili predvsem britanski turisti, ki bodo svoj denar menjali v tuje valute, dražji pa bodo tudi uvoženi izdelki.

Ob podatkih o šibkem britanskem gospodarstvu si roke manejo predvsem Japonci. © iStockphoto

 
Panika na trgu v prid jenu
Po uspešnem letu 2007 so analitiki za letos napovedovali slabo vrednost funta, saj se britansko gospodarsko razpoloženje slabša. Tako ocenjujejo, da se vlagatelji umikajo od visokodonosnih valut in iščejo cenejše kreditne pogoje v japonskih jenih, ki so zaradi izjemno nizke obrestne mere vsak dan močnejši.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.