Represije še ni dovolj

Foto: Žurnal24 Bojan Žlender in Miran Stanovnik si prizadevata za čim manj motorističnih nesreč
Za varnost motoristov. Stanovnik bi prekrškarju za vsaj en mesec vzel motor.
Oglej si celoten članek

“Do potencialnih samomorilcev, ki v čelnem trčenju z avtom lahko postanejo tudi morilci, smo še vedno premehki,” o zagotavljanju varnosti motoristov meni Miran Stanovnik, večkratni udeleženec relija Pariz–Dakar, sicer tudi inštruktor varne vožnje.

Na okrogli mizi v sklopu akcije Ne spreglej!, namenjene varnosti motoristov, je predlagal, da bi prekrškarjem za en mesec ali še dlje vzeli motor.

Koliko stane

Poškodba motorista. Zgolj prvo zdravljenje poškodovanca v prometni nesreči stane med 20 in 60 tisoč evri, dosmrtno zdravljenje močno poškodovanega pa med 250 in 500 tisoč evri, pravi Klemen Grabljevec, zdravnik iz rehabilitacijskega centra Soča.

“Težko me bo kdo prepričal, da ne vemo, kje se ti prekrški dogajajo. Če lahko sankače po Pohorju lovimo s helikopterji in konjenico, imamo tudi pri motoristih še rezervo,” pravi.

Vse več zaščitnih ograj
Na Direkciji RS za ceste za varnost motoristov poskrbijo tako, da ceste spomladi pravočasno pometejo in odstranijo ovire, ki so nastale pozimi, pove Bojan Žlender, predsednik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu.

“V zadnjih dveh letih smo z dodatnimi lamelami, ki preprečujejo zdrs motorista, opremili več kilometrov zaščitnih ograj, izdelali pa smo tudi posebne opozorilne znake,” našteva in ob tem poudarja tudi pomen preventivne akcije Ne spreglej!.

O dodatnih odbojnih ograjah Stanovnik meni, da bi bile nepotrebne, če bi motoristi vozili po predpisih oziroma tako, kot dovoljuje cestišče: “S temi ograjami delamo tako, kot da dajemo samomorilcu v roke elastično vrv, češ: obesi se, mi imamo čisto vest.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.