Reševalcev ob bazenu ni bilo

Foto: Barbara Barbič
Foto: Barbara Barbič
Nadaljevanja sojenje za tragedijo v kopališču Pristan. V kritičnem trenutku reševalca ni bilo.
Oglej si celoten članek

"V kritičnem trenutku reševalec ni bil prisoten, danes pa sta tam vsaj dva," je sodnemu senatu povedala vaditeljica plavanja Mateja Petek. Februarja 2010 je skupaj z Jernejem Lorbkom v Pristanu skrbela za skupino mladih tečajnikov, ko se je zgodila tragedija. Deček se je po koncu tečaja, ne da bi ga kdo videl, vrnil v bazen.

Iz vode ga je rešil šele eden izmed devetošolcev, ki so imeli tistega dne na kopališču športni dan. Kljub temu je šestletni deček en teden kasneje v bolnišnici izgubil bitko za življenje. Tožilstvo Lorbka bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti, direktorja podjetja z reševalci iz vode Kristijana Habjaniča in direktorja Športnih objektov Maribor Antona Kneza pa povzročitve splošne nevarnosti.

Kje so bili reševalci?

Takratni spremljevalec devetošolcev je povedal, da je tistega dne v kopališču videl vsaj tri reševalce, ki so krožili, vseh kopalcev skupaj pa je bilo okoli 50. Tako on kot njegova kolegica sta povedala, da je reševalec do dečka pritekel, ko ga je devetošolec že potegnil iz vode. Da so klicali na pomoč, je povedala tudi danes dijakinja, takrat pa devetošolka, ki je prav tako nastopila kot priča.

Petkova je sicer Lorbka označila za zelo skrbnega in vestnega vaditelja ter dobrega človeka. Ko sta končala testiranje malčkov, so ti mimo nje odkorakali na bližnje brisače, ona pa jih je sproti preštevala. Prav tako ni zaznala, da bi šestletnik "begal sem ter tja ali kam stekel".

Danes tečaji potekajo drugače

Je pa tragedija odgovorne očitno dodobra streznila, tako da so poskrbeli za nekaj izboljšav tečajev. Okrepili so število reševalcev iz vode, otroci so opremljeni z barvnimi kapicami, bazen so izravnali na dober meter globine, učiteljice pa morajo biti ob otrocih obvezno prisotne, kar v preteklosti od njih niso zahtevali. S Habjaničevim podjetjem pa so poleti leta 2012 prekinili sodelovanje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:30 1. April 2014.

    Zadnji čas, da začnejo odgovarjati za to, za kar so plačani ( reševalci in vaditelji )

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.