Reševanje zaposlenih

Foto: Žurnal24 janez janÅ¡a
Vlada je sprejela predlog novele zakona o davku na dohodek pravnih oseb, s katero znižuje davčne stopnje, povečuje olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj ter uvaja splošno investicijsko olajšavo.
Oglej si celoten članek
"Če bodo ti ukrepi sprejeti v realnem času, se Slovenija lahko izogne ne samo recesiji, ampak tudi bistvenemu povečanju brezposelnosti," je ukrepe, ki bodo gospodarstvu "dali kisika" napovedal premier Janša. Gre za dodatno postopno zniževanje davka na dobiček podjetij, uvajanje splošnih investicijskih olajšav ter povečevanje investicijske olajšave za raziskave in razvoj.

Bodo ukrepi zalegli?
Vladni predlogi ne bodo mogli rešiti podjetij, ki so že v težavah in bodo ob spremenjenih gospodarskih razmerah morala prekiniti proizvodnjo, pravi Janša. Bodo pa ukrepi bistveni za podjetja, ki bodo morala zaradi krize zmanjšati proizvodnjo. "Ta podjetja so tista, ki lahko s tem vladnim kisikom prilagodijo ali preusmerijo proizvodnjo na področje, kjer se povpraševanje ne zmanjšuje," pravi. Podjetja, ki zaradi krize niso ogrožena, pa naj izkoristijo možnost odpiranja novih programov in s tem povečevanja delovnih mest.

Proračunski izpad

Izpad proračunskih prihodkov za leto 2008, ki bo posledica ukrepov, bi vlada pokrila s proračunskim presežkom 240 milijonov evrov. "Za prihodnje leto, ko bo ta številka večja, pa s povečanjem proračunskega primanjkljaja ali z doslednim varčevanjem ali kombinacijo obeh," predlaga Janša. Premier v odhodu se glede zmanjševanja davkov in uvajanju olajšav s prihodnjim premierjem ni posvetoval.

MATEJ LAHOVNIK, Zares: "Proračunski presežek je mit, ki ga širi dosedanja vlada. Z reformami plač v javnem sektorju je bilo pol milijarde evrov izgube. Ukrepi so naravnani v pravo smer, zato bi morali biti zapisani v novi koalicijski pogodbi. V obdobju krize lahko tako pomagajo podjetjem, da čim lažje prebrodijo krizo."

DUŠAN SEMOLIČ, ZSSS: "Lahko gre za iskren poskus vlade, da pomaga podjetjem v času krize. Želim si, da ne bi prišlo do odpuščanj in da bi se odprla tudi nova delovna mesta. Bojim se, da se bo pri tem povečala težnja po večjih dobičkih, odpuščanje delavcev pa bo ostalo kot izgovor v času krize."
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.