Reši ga lahko le Pahor

Foto: Žurnal24 Pahor je ujet med dvema ognjema: ali pomagati Jankoviću in tvegati svojo politič
Stožice. Posojilo mora blagosloviti Pahor. Za projekt naj bi se zanimali tudi Libijci. Dvorana ne bo končana do 30. junija.
Oglej si celoten članek

 

Roka ne bodo ujeli

Stožice. Stadion bo po besedah župana Zorana Jankovića končan do roka, 30. junija, več težav pa bo z dvorano, ki jo morajo še skoraj vso pokriti z zadnjo plastjo strehe. "Razmišljamo o tem, da bi prosili za podaljšanje roka, odločili pa se bomo ta teden," je informacije potrdil Uroš Ogrin, direktor Grepa, ki gradi športni park Stožice. Danes bodo tam opravili tehnični pregled športnih objektov, ki je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja.

Odobritev 150-milijonskega kredita Grepu za dokončanje projekta v Stožicah naj bi bila po naših informacijah odvisna predvsem od vlade oziroma njenega predsednika Boruta Pahorja in njegove privolitve v tako veliko posojilo banke v večinski državni lasti.

Zdaj politično vprašanje
Ker je projekt v težavah in ker ljubljanski župan Zoran Janković išče pomoč države, je projekt postal politično vprašanje. Kredit naj bi bil tako posredno povezan z lokalnimi volitvami, na katerih naj bi levica podprla Jankovića, zahtevala pa naj bi večjo vlogo v mestnem svetu, pravijo naši viri.

Kot dodajajo, naj bi mu stranke levice z odlašanjem državne pomoči oziroma najetjem kredita posredno sporočale, da živimo v parlamentarni demokraciji, kjer je potrebno sodelovanje. Kmalu naj bi bil tako sestanek mestne levice, ljubljanskih odborov Zaresa, LDS in SD. Tam se bodo verjetno pogovarjali tudi o tem, ali bi bila podpora Jankoviću na lokalnih volitvah lahko politično sporna, saj bo treba v prihodnjih letih predvsem sanirati proračun in poplačati dolgove.

Odgovor opozicije

60 odstotkov podpisanih pogodb ali pisem o nameri za najem prostorov v trgovskem središču v Stožicah ima Grep.

Po nekaterih informacijah naj bi desnica Pahorju grozila z ustavno obtožbo, če bo posredoval pri odobritvi posojila Grepu. "Ne pripravljamo nobenega scenarija. Predsednika vlade je formalno težko povezati z odločitvijo kreditnega odbora," je dejal Andrej Vizjak, poslanec SDS. Glede na to, da gre tudi po študiji revizijske hiše KPMG za tvegan posel, pa bi si v tem primeru morda lahko ovadbo prislužil kreditni odbor, je dodal Vizjak.

Najemnikov več kot pol
Grep ima po Jankovićevih besedah že nekaj mesecev na mizi ponudbo konzorcija bank z NLB na čelu. Ima tudi 60 odstotkov podpisanih pogodb ali pisem o nameri za najem prostorov v trgovskem središču v Stožicah, je včeraj potrdil direktor Uroš Ogrin. "To je pogoj za črpanje kredita, a najprej ga moramo dobiti," je dejal.

Ogrin pa ni želel potrditi, ali je resnična informacija, da se za projekt zanimajo tudi Libijci. Spomnimo, da je Pahor Libijo obiskal oktobra in konec prejšnjega tedna ter jih po naših informacijah spodbujal k sodelovanju pri projektu. Ogrin je razkril le, da so trije tujci izrazili željo po sodelovanju v Stožicah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.