Rešitev za Neljubljančane padla v vodo

Foto: Žurnal24 Za zdaj kaže, da bodo morali vsi dijaki in študenti, ki nimajo stalnega prebival
Vsi dijaki in študenti bodo za vozovnice mestnega prometa v Ljubljani plačevali 34 evrov. Stane Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani, meni, da gre za diskriminacijo.
Oglej si celoten članek
"Univerza v Ljubljani se ne strinja z odlokom Mestnega sveta Ljubljana, saj diskriminira študente, ki prihajajo od drugod študirat na Univerzo v Ljubljani (UL). Ekonomsko gledano tak ukrep tudi ni smiseln, saj lahko povzroči, da študentje zunaj Ljubljane ne bodo več prihajali na študij v Ljubljano," zatrjuje Stane Pejovnik, rektor Univerze v Ljubljani, in doda, da bodo naredili vse, da se diskriminacija zunanjih študentov odpravi.

Tudi dijaki in študenti višjih strokovnih šol bodo morali od septembra naprej za mesečno vozovnico mestnega prometa v Ljubljani plačevati polno ceno delavske vozovnice, torej 34 evrov. Z ministrstva za šolstvo in šport so namreč sporočili, da ne bo mogoče uveljaviti subvencioniranja njihovih vozovnic s spremembo pravilnika o subvencioniranju prevozov za dijake in študente.

Mestna občina Ljubljana je namreč že lani sprejela odlok, ki od letošnjega septembra naprej ukinja znižano ceno za dijaške in študentske mesečne vozovnice za mestni promet za Neljubljančane.

Na ministrstvu pravijo, da je razlog, zaradi katerega ne morejo uveljaviti predvidene rešitve, začetek veljavnosti zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Že danes so se sešli s predstavniki Ljubljanskega potniškega prometa in MOL, da bi v prihodnjih dneh skupaj našli rešitev.

Ljubljanski župan Zoran Janković je prepričan, da bodo dogovor o subvencijah dosegli. Kot je dejal za STA, mu je žal, da pravilnik šolskega ministrstva, ki bi omogočal subvencije dijakom, ne bo uveljavljen. "Očitno so se danes na vladi dogovorili, da bodo usklajeni, in ker visokošolsko ministrstvo ni dalo zelene luči, so pač tudi na šolskem predlog umaknili," je dejal Janković. Kot poudarja župan, je proti razlikovanju med dijaki in študenti, ki živijo v Ljubljani, in tistimi, ki prihajajo od drugod, ampak obenem je treba zaščititi tudi ljubljanski proračun.

A ker rešitve še ni, za zdaj kaže, da bodo morali vsi dijaki in študenti, ki nimajo stalnega prebivališča v Ljubljani, v kratkem za mesečno vozovnico za mestni promet plačevati 34 namesto 17 evrov kot doslej.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.