Resna opozorila zaradi vremena, ki nas čaka

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Letošnje poletje je bilo rekordno toplo. Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?
Oglej si celoten članek

Letošnje poletje je bilo v Evropi najtoplejše do sedaj, z rekordnimi temperaturami v Mediteranu in nadpovprečnimi temperaturami v nekaterih delih Evrope, opozarjajo v programu Copernicus za spremljanje podnebnih sprememb v Evropski uniji.

V poročilu klimatskega monitoringa, ki so ga objavili v torek, so zapisali, da je bila poletna temperatura za 0,1 stopinje Celzija višja od prejšnjih dveh najtoplejših poletnih sezon leta 2010 in 2018.

Četudi se zdi razlika minimalna, je bila povprečna temperatura zraka od junija do avgusta skoraj za eno stopinjo nad povprečjem 1991-2020, kar pomeni, da smo zabeležili rekordno toplo poletje.

Program Copernicus zbira podatke od leta 1950, nekateri drugi podatki, ki so na razpolago, pa kažejo, da gre za rekorde, ki so preseženi od sredine 19. stoletja.

V poročilu ugotavljajo, da so "v Mediteranskih deželah zabeležili rekordne temperature, na vzhodu višje povprečne temperature ter na severu na splošno nekoliko podpovprečne temperature".

Kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh?

Agencija za okolje sicer za danes napoveduje pretežno jasno vreme. "Pihal bo vzhodnik, na Primorskem šibka burja," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 25, na Primorskem do 28 stopinj Celzija."

Jutri bo sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem okoli 12, najvišje dnevne od 23 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo pretežno jasno. Jutro bo sveže, čez dan pa bo zelo toplo.

"Nad večjim delom srednje in vzhodne Evrope je območje z visokim zračnim tlakom," razlagajo pri Arsu. "S šibkimi vzhodnimi vetrovi nad naše kraje priteka suh in razmeroma topel zrak."

Od 11. do 16. septembra

Naši kraji bodo sprva pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, ki bo počasi oslabelo. V nedeljo bo srednjo Evropo prešla hladna fronta, ki lahko v manjši meri vpliva tudi na vreme pri nas.

V začetku prihodnjega tedna bo nad zahodnim Sredozemljem nastal ciklon z vremensko fronto, ki se bo najverjetneje postopno pomikal proti našim krajem.

V soboto in nedeljo bo večinoma sončno in nadpovprečno toplo vreme, po nižinah bodo najvišje temperature od 25 do 28 stopinj Celzija. V nedeljo popoldne bodo zlasti na severu Slovenije možne krajevne padavine, prehodno bo tudi več oblačnosti.

V začetku prihodnjega tedna bo najverjetneje ostalo suho, kasneje pa se verjetnost za padavine poveča.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 13:12 8. September 2021.

    Kaj če bi za spremembo napisali, kdaj vsaj približno bo na Goriškem deževalo? Manjko padavin je že 4.mesec zapored. Hvala.

  • 09:36 8. September 2021.

    Ja,tudi zimo ste nam napovedali ob prvem avgustovskem dežju,pa se ni od vaših napovedi ureničil niti Z....škoda takšnih laži in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.