Rešujejo drsanje ali zasebnika?

Foto: Iztok Golob
Foto: Iztok Golob
Ledena dvorana. Kranjska občina podelila novo stavbno pravico najemniku.
Oglej si celoten članek

Mestna občina bo za najem ledene dvorane od zdaj 20 let plačevala najmanj četrt milijona evrov na leto. “Predlog podelitve nove stavbne pravice za ledeno dvorano morda vsebuje elemente korupcije,” je na zadnji seji mestnega sveta koalicijo župana Mohorja Bogataja posvaril poslanec v državnem zboru Alojz Potočnik. Občina pravi, da rešuje drsanje.

Stavbna pravica najemniku

Mestna občina Kranj je še v času prvega županovanja Bogataja s podjetjem Expo biro podpisala dve pogodbi, po katerih je na svojem zemljišču do leta 2017 dovolila postavitev začasnega montažnega objekta in se zavezala k najemu ur v višini okrog 150 tisoč evrov na leto. Leta 2008 je zemljišče in dvorano v najem vzelo podjetje Jomac, vendar je večkrat imelo težave pri pokrivanju stroškov obratovanja. Med drugim je bila zaradi neplačevanja računov ustavljena dobava električne energije. Koalicijski svetniki so na seji sprejeli sklep, po katerem se stavbna pravica po novem podeli najemniku, in sicer do leta 2032, pri čemer bo občina na leto plačevala sto tisočakov več, kot bi po pogodbi do leta 2017.

“Podelitev je sporna”

Potočnik meni, da je podelitev nove stavbne pravice sporna. Po njegovem mnenju gre zgolj za krinko dveh najemnih pogodb, ki v bistvu povečujeta in podaljšujeta finančno obveznost občine, pri čemer je svetnike opozoril na načelno mnenje predsednika računskega sodišča Igorja Šoltesa, ki pravi, da stavbnih pravic ne bi smeli sklepati z neposredno pogodbo in ne zunaj javno-zasebnega partnerstva.

“Vtis izrednih razmer”

Rešujemo kranjsko drsanje, je predlog opravičeval direktor občinske uprave Mitja Herak. Postavlja se vprašanje, ali dvorano obdržati ali likvidirati, so na seji poudarjali v koaliciji župana in pozivali opozicijo, naj namesto kritik ponudi rešitev. Nekdanji podžupan Igor Velov je ustvarjanje vtisa izrednih razmer obsodil, prepričan, da občina pravzaprav rešuje zasebnika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.