Revizija na NPU naj ne bi ugotovila ničesar obremenilnega

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Poročilo po reviziji petih preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so jo na policiji izvedli na zahtevo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, še ni pripravljeno.
Oglej si celoten članek

Po poročanju portala 24ur.com naj revizija ne bi ugotovila "nič dramatičnega". Novinarji 24ur so na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobili "poročilo o izvedenih aktivnostih realizacije zadev" iz obveznih navodil ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. To poročilo bo del končnega poročila o ugotovitvah revizije, ki ga v policiji še pripravljajo.

Kot danes poroča omenjeni portal, to delno poročilo, pod katerega se je podpisal še prejšnji vršilec dolžnosti direktorja NPU Uroš Lepoša, med drugim izpostavlja, da preiskovalci niso preverjali očitkov o kaznivih dejanjih, ki v času, na katerega so se očitki nanašali, po slovenski zakonodaji še niso bila definirana kot kazniva.

Navaja tudi, da je specializirano tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ker ta ni vsebovala konkretnih očitkov storitve kaznivih dejanj, temveč le splošne in nekonkretizirane navedbe, ki se ne morejo šteti kot kot ovadba v kazenskopravnem smislu.

Vsebina dokumentov parlamentarnih preiskovalnih komisij pa je nastala pretežno iz podatkov in dokaznega gradiva, ki so jih komisije pridobile ravno od policije in so bili že del predkazenskih postopkov, ki so v tistem času tekli oz. so bili že zaključeni, še navaja omenjeno delno poročilo.

Hojs se je na poročanje 24ur.com odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da na 24ur.com "objavljajo neke neuradne zaključke odrejenih revizij (...) Zgleda, da so na POP TV hišno glasilo NPU, kjer je dovoljeno objavljati vse".

Hojs je namreč konec julija od vodstva policije zahteval revizijo petih preiskav, ki jih je v minulih letih vodil NPU, in ki se po ocenah ministra niso nujno utemeljeno zaključile brez vložitev ovadb. Kot so tedaj za STA pojasnili na ministrstvu, so zavrženja ovadb "lahko tudi posledica slabo opravljenega dela policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih".

Na ministrstvu so tedaj tudi pojasnili, da gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.