Revolucionarno Nasino odkritje

Foto: Žurnal24
Znanstveniki Nase so odkrili bakterijo, ki lahko preživi brez vseh šestih sicer za življenje potrebnih kemijskih elementov.
Oglej si celoten članek

Nasa je ta teden napovedala, da bo predstavila astrobiološko odkritje, ki bo vplivalo na iskanje dokazov za zunajzemeljsko življenje, kar je povzročilo pravi vihar med vesoljskimi navdušenci. Ti so se nadejali, da bo vesoljska agencija objavila dokaze, da v vesolju nismo sami, a veliko odkritje prihaja z Zemlje.

V globinah jezera v Kaliforniji so namreč našli zelo zanimivo bakterijo, ki za svoje življenje potrebuje arzen. Ta velja za običajnim celicam strupen element, bakterija pa z njim nadomešča fosfor.  

Po mnenju znanstvenikov gre za revolucionarno odkritje, ki podpira idejo, da ima življenje na drugih planetih, če obstaja, radikalno drugačno kemijsko strukturo. Odkritje je pomembno tudi za razlago nastanka življenja na Zemlji.

Če so do sedaj že našli bakterije, ki so živele v za življenje zelo negostoljubnih okoljih, je pri novem odkritju posebnost ta, da ta oblika življenja arzen dejansko vključuje kot gradbeni element v organizmu.

Šest osnovnih gradnikov
Do zdaj niso našli nobenega organizma, ki ne bi bil sestavljen iz šestih kemijskih elementov, med katerimi so ogljik, vodik, kisik, dušik, fosfor in žveplo.

Astrobiologi že dalj časa predvidevajo, da bi lahko bile nezemeljske oblike življenja oblikovane po popolnoma drugačnih pravilih. Tako naj bi namesto vode za svoje življenje recimo potrebovale amonijak, ki ima nekatere podobnosti z vodo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.