Rezi v pokojnine "iz tujine" na sodišče

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Tožba. Ker Sindikat upokojencev Slovenije ni uspel na ustavnem sodišču, gre zdaj še na delovno sodišče.
Oglej si celoten članek

Sindikat upokojencev Slovenije (Sus) bo predvidoma že prihodnji teden na delovno in socialno sodišče v Ljubljani vložil skupinsko tožbo proti državi zaradi rezov v pokojnine. "Zbrali smo pet ali šest primerov upokojencev, ki jih je delodajalec v nekdanji državi napotil na delo v druge republike. Vsem takim upokojencem je zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) junija odvzel del pokojnine, kar je nedopustno in v nasprotju z veljavno zakonodajo," razlog za tožbo pojasnjuje Konrad Breznik, predsednik Susa.

Dodaja, da jim pri pripravi tožbe pomaga pravna služba Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, katere član so.

Vizjak nič o popravkih

Za ta korak so se odločili, ker niso uspeli z ustavno presojo pokojninskega člena ZUJF. Ustavno sodišče je njihovo pobudo zavrnilo, "ker nismo reprezentativni sindikat upokojencev", pravi Breznik. Prav tako se za zdaj niso uresničile obljube ministra Andreja Vizjaka, da naj bi reze v pokojnine, zaslužene v državah nekdaj skupne države, še enkrat pogledali in popravili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:01 4. September 2012.

    Nič ne pričakujte od ustavnega sodišča (priveza koalicije), zadevo pošiljajte na evropsko sodišče za človeške pravice

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.