Ribolov krapa dražji

Foto: Žurnal24 Stanje Blejskega jezera vzbuja skrb, saj se je v zadnjem času zelo poslabšalo in
Blejsko jezero. Slabo stanje. Obremenjuje ga tudi krmljenje rib. Rešitev: popolna prepoved.
Oglej si celoten članek

“Jezero je v slabem stanju, podobnem tistemu leta 1990. Vmes je bilo že v dobri kondiciji, a se vztrajno slabša,” je o Blejskem jezeru za Žurnal24 dejala limnologinja Špela Remec Rekar z ministrstva za okolje in prostor.

Strokovne analize kažejo, da na jezerskem dnu primanjkuje kisika in vnovič se je pojavilo cvetenje rdeče cianobakterije. Poleg neurejene kanalizacije, na nekaterih mestih naj bi puščala, in umetnih gnojil, ki odtekajo v jezero, ga onesnažuje tudi krmljenje rib.

“Že tri leta opozarjamo, da se stanje slabša,” pravi Remec Rekarjeva in dodaja, da jezeru zelo škoduje krmljenje rib, še posebno s hrano boili, za katero so analize pokazale, da so v njej prisotni tudi steroidi, laksativi in konzervansi. “Ogromne količine boilija gnijejo na dnu jezera in spodbujajo razmnoževanje alg. Letos ni bilo obdobja, v katerem jezero ne bi cvetelo,” je pojasnila.

Ribolov krapa dražji
Lov. V Ribiški družini Bled so zelo podražili karte za ribolov krapa, s 25 na 50 evrov, s čimer želijo po besedah predsednika družine Sama Novaka zmanjšati število tovrstnih ribičev ob Blejskem jezeru. Na leto za omenjeni ribolov prodajo okoli 370 kart.

Prepovedati krmljenje
Med najbolj obremenjujočimi naj bi bil ribolov krapa. “Ribiči mečejo v jezero krmila za privabljanje rib, pri čemer ni problematična prekuhana koruza, pač pa boili, v katerem so lahko vse mogoče substance. V jezero naj bi na leto zmetali okoli sedem ton te hrane,” je pojasnil Samo Novak, predsednik blejske ribiške družine. Na to težavo opozarjajo na kartah za ribolov, kjer odsvetujejo krmljenje in prepovedujejo šotorenje, kuhanje in peko ob jezeru. A težava je v nadziranju in posledično kaznovanju, zato bi bil edini učinkovit ukrep prepoved krmljenja rib in rac. Ker pa je Blejsko jezero v državni lasti, bi morala država sprejeti ustrezen pravilnik, ki bi to prepovedoval.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.