Robert Glavaš napovedal spremembe v Slovenski vojski

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Novega načelnika Generalštaba SV je napovedal, da bodo rešili problem vojakov po 45-letu.
Oglej si celoten članek

Vlada je 16. aprila za novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske imenovala brigadirja Roberta Glavaša

"Brigadir Robert Glavaš je vojak z dušo in srcem, v svoji dolgoletni karieri se je izkazal s številnimi dolžnostmi tako doma kot v tujini, zato sem ga predlagal za novega Generalštaba Slovenske vojske," je ob prevzemu dolžnosti povedal minister za obrambo Matej Tonin. "Vse nas čakajo številni izzivi, eden izmed temeljnih je, da obrnemo negativne kadrovske trende. Tukaj bo treba vložiti kar nekaj energije. Mirnejši sem glede tega, ker Glavaš natančno ve, kje so možnosti za izboljšave in kaj je treba storiti, da popolnimo kapacitete. Slovenska vojska deluje na domoljubni pogon, pomembna pa so tudi sredstva - tukaj bodo potrebni premiki naprej, kar se tiče obrambnega proračuna."

"V teh trenutkih smo zaposleni predvsem s soočanjem s covid-19, pri tem moram pohvaliti pripadnike Slovenske vojske."

Matej Tonin, minister za obrambo

"Prepričan sem, da taka odgovorna dolžnost ni mačji kašelj," pa je ob prevzemu povedal Glavaš. "Prepričan sem, da bomo s svojimi kolegi vse izzive, ki so pred nami in bodo pred nami, ne samo v času, ko je covid-19, ampak tudi naprej, privedli do točke, ko bomo diagram obrnili navzgor. Ko gre za covid-19, želimo, da gre diagram navzdol, ko pa gre za druge naloge, npr. kadrovsko, pa želimo, da gre diagram navzgor." 

"Rešili bomo problem vojakov po 45-letu"

Dodal je, da se zaveda, da bodo v času, ko imamo epidemijo novega koronavirusa, ki bo prizadela tudi gospodarstvo, finančni viri omejeni. "Usmerili se bomo v pridobivanje kadra. Prepričan sem, da bomo s skupnim pristopom izboljšali trenutno stanje," je napovedal Glavaš in dodal, da se bodo posvetili tudi strateškim dokumentom, skladno z usmeritvami EU in Nata. "Od pripadnikov SV si želim dobro sodelovanje. Upam in verjamem, da bo tako, saj zaupam v pripadnike Slovenske vojske. Skupaj nas je 6000, z njihovimi družinami, ki nas spremljajo, pa še več."

Glede pridobivanja kadrov o podrobnostih ni govoril, je pa dejal, da je bilo v zadnjih dveh letih pripravljenih več predlogov, izvedena pa je bila tudi anketa med srednješolci. "Zaključki iz ankete so nam dali določene usmeritve, kaj si mladi želijo, kako bi funkcionirali v Slovenski vojski," je dejal. "To bomo poskušali skozi predloge uveljaviti. Največji problm je vojak po 45 letu, kako bo ohranjal delovno dobo. Mi bomo poskušali to rešiti, skupaj z vlado, saj je to največji problem."

Poček ostaja osrednje vadbišče

Tonin je poudaril, da ne nameravajo izgubljati časa z novimi študijami. "Mnogi pregledi so bili že narejeni, npr. kaj z vojaki po 45 letu," je dejal. "Mi ne bomo zgubljali časa s študijami, ampak bomo poskušali uporabiti dobre rešitve, ki so bile ugotovljene. Moja naloga je, da tisto, kar je bilo zapisano v dokumentih, pride do realizacije. Tukaj bi rad naredil premik naprej." 

Glede Počka je minister povedal: "Moje stališče je jasno - dokler bom minister, bo Poček ostal osrednje vadbišče. Sem pa pripravljen na pogovore. Šel bom do lokalnih skupnosti in bomo poskušali rešiti težave, ki se pojavljajo okoli teh vadišč."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 19:39 24. April 2020.

    Politične podpore ne rabite, če ukinete vojsko in prihranite OGROMNO denarja Sloveniji. Nabor se naj nikoli ne uvede! Prostovoljci pa …

  • 19:38 24. April 2020.

    Slovenska vojska naj se v CELOTI UKINE! Samo stroški in izguba časa. Fantje bi lahko delali kaj bolj koristnega in …

  • 22:21 20. April 2020.

    Klasični SS oficir. SF/SN!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.