Rodila brez materničnega vratu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
V UKCL s carskim rezom rodila ženska, ki so ji pred štirimi leti odstranili materinčni vrat.
Oglej si celoten članek

Na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) je danes s pomočjo carskega reza rodila mlada ženska, potem ko so ji operativno zaradi raka odstranili maternični vrat. Je prva Slovenka, pri kateri so leta 2007 uporabili novo in zahtevno operativno metodo, ki kljub hudi bolezni ohranja plodnost, so sporočili s Kliničnega centra Ljubljana.

Uporabili so edinstveno metodo

Nosečnost je bila uspešna zaradi uporabe edinstvene metode, s katero so ginekologi UKCL začeli že leta 2007. Verjetnost za nosečnost po tej operaciji raka materničnega vratu je praktično enaka kot pri drugih ženskah. Težava je v donositvi, saj po taki operaciji ni zaščite noseče maternice pred bakterijami iz nožnice, so v sporočilu za javnost zapisali na UKC Ljubljana.

Po več neuspelih nosečnostih pri naših operirankah so zato slovenski ginekologi razvili kombinacijo metod, ki sicer niso nove, njih souporaba pa predstavlja izvirno rešitev v svetovnem merilu. Rešitev se je izkazala za zelo učinkovito.

"Uvedli smo rešitev, ki je sicer v svetu ne uporabljajo po radikalni trahelektomiji, in sicer smo laparoskopsko napeljali trak pod spodnjim delom maternice in s tem dosegli, da se nosečnost obdrži do polne zrelosti ploda, to je vsaj dopolnjenih 37 tednov nosečnosti," je to operativno metodo opisal Leon Meglič, vodja medicinskih služb skupnega pomena na Ginekološki kliniki, ki je skupaj z zdravniki Milanom Čavičem, Tomažem Tomaževičem, Borutom Kobalom, Brankom Cvjetićaninom, Andrejem Možino, uvedel in razvil to metodo v Sloveniji.

Ginekološka klinika UKCL je ena izmed sedmih centrov po svetu, ki izvajajo izvirno operacijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 01:23 18. November 2011.

    Ta članek, kakor tudi spisek vseh sodelujočih je čista farsa , kot tudi opis prvega takšnega rojstva. Zakaj pa verjamete …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.