Roka ne bodo podaljšali

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
Gurs glede na dosedanje pripombe na ocenjeno vrednost pričakuje, da bo prišlo do sprememb pri oceni vrednosti kmetijskih in gozdnih zemljišč. Roka za posredovanje pripomb ne bodo podaljšali.
Oglej si celoten članek

Geodetska uprava RS (Gurs) je prejela pripombe na pripisano vrednost okoli 215.400 oziroma 3,5 odstotka nepremičnin. Pričakovati je, da bo prišlo do spremembe modelov za vrednotenje kmetijskih in gozdnih zemljišč, predvsem glede vrednotenja zemljišč na strmih pobočjih in višjeležečih območjih, je povedal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu Dušan Mitrović. Spremembe je pričakovati tudi pri vrednotenju zemljišč, na katerih stojijo nepomembni objekti, saj so bila obravnavana kot pozidana zemljišča.

Rezultati so nas pozitivno presenetili. V začetku, ko je bil odziv javnosti zelo negativen, smo se bali, da smo naredili kakšno nepričakovano napako. Večina podatkov je boljših, kot smo pričakovali.
Aleš Seliškar, direktor Gursa

Kot smo že včeraj poročali, bo prišlo tudi do spremembe ocen vrednosti nekaterih območij, kjer je bilo zaradi razpršene gradnje hiš težko zarisati vrednostne cone. "Pri hišah bo zagotovo prišlo do določenih sprememb navzdol, predvsem kot posledica neustreznih zarisov," pravi Mitrović.

Rok oddaje ostaja isti
Roka za posredovanje pripomb ne bodo podaljšali, saj menijo, da je bilo dovolj časa za njihovo posredovanje. Pripombe bodo obdelali do septembra, novembra pa naj bi vlada sprejela uredbo o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin.

Uredba naj bi bila uveljavljena decembra, s čimer bodo nepremičnine dobile uradno pripisano vrednost. To bodo izračunali glede na stanje trga na 1. julij 2010. Prve prilagoditve bodo izvedli predvidoma februarja 2012, odražale pa bodo stanje trga na 1. januar 2012.

Podatke spreminjali osebno
Podatke o nepremičninah in tudi lastništvu bodo lahko lastniki urejali tudi po 25. januarju. Doslej so lastniki dali pripombe ali spremenili okoli 918.500 podatkov, ki so se nanašali na 332.800 nepremičnin. Pripomb na vrednost je bilo skoraj četrtina, na lastništvo pa se je nanašala dobra petina pripomb.

Večina ljudi je podatke spreminjala osebno; v geodetskih pisarnah se je oglasilo 156.000 ljudi, 37.000 pa je spremembe podatkov in pripombe na vrednost posredovalo prek spleta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.