Roka trajanja cepiva niso preverjali

Foto: Shutterstock slovenija 20.11.13. cepljenje, foto: shutterstock
Staro cepivo. Varnost uporabe najverjetneje ni ogrožena, učinkovitost vprašljiva, ocenjuje IVZ.
Oglej si celoten članek

"Gre za zdravstveno napako, ki pomeni odstopanje od pričakovanih standardov zdravstvene stroke," so glede uporabe cepiva s pretečenim rokom v kranjskem zdravstvenem domu (ZD) ugotovili na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) RS.

Neupoštevanje navodil

V ZD Kranj so s kombiniranim cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam, ki mu je potekel rok za dva meseca, cepili 22 otrok. Na IVZ so izpostavili, da navodil glede preverjanja roka uporabe cepiva niso upoštevali niti med hranjenjem cepiva niti tik pred uporabo.

Takoj drugi odmerek 


Zaradi možnosti zmanjšanega odziva na cepljenje na IVZ priporočajo, da otroci, ki so bili cepljeni s starim cepivom, dobijo še drugi odmerek. Med prvim in drugim odmerkom cepiva morajo preteči vsaj štirje tedni. Otroci, ki bodo tako drugi odmerek dobili že pri enem letu, ne bodo cepljeni pred vstopom v šolo kot drugi, ki so cepljeni po programu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.