Romi ne bodo več kupovali

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Zemljišča. Nova zakonodaja udarila lastnike, preostali obrokov ne bodo več plačevali.
Oglej si celoten članek

Nova socialna zakonodaja je tiste Rome, ki so v krškem naselju Kerinov Grm odkupili zemljišča, na katerih imajo hiše, pri socialnih prejemkih udarila po žepu. Preostali, ki zemljišča odkupujejo po obrokih in v zemljiško knjigo še niso vpisani kot lastniki, so se zato odločili, da obrokov ne bodo več plačevali, nam je povedal Moran Jurkovič, romski občinski svetnik.

Lastniki so kaznovani

"Zdaj so nagrajeni tisti, ki se niso odločili za nakup, saj socialne pomoči še naprej prejemajo v polnem znesku, lastniki hiš, ki po velikosti presegajo določen cenzus, pa so kaznovani," pravi Zdravko Pilipovič, na Občini Krško odgovoren za področje investicij in Rome.

Devet lastnikov parcel v Kerinovem Grmu je te že odkupilo, 17 pa je še takšnih, ki nakup zemljišča plačujejo po obrokih. "Odkupi so stekli odlično, zdaj pa se bojim, da smo jih zaključili, čeprav je na voljo še 17 prostih parcel in osem takšnih, na katerih objekti že stojijo," ugotavlja Pilipovič.

Na Mestni občini Novo mesto (MONM), kjer se prav zdaj pripravljajo na odkupe zemljišč v naselju Žabjak, da bi jih nato prodali Romom, se zavedajo, da nastala situacija za njihove namere ni spodbudna. "Takšni parcialni ukrepi, kot je nova zakonodaja, ki je težko zaposljivim Romom vzela vir preživljanja, negativno vplivajo na reševanje romskega vprašanja," pravijo v uradu za kulturo, zdravstvo in socialo.

Nazaj na stara pota

Da se bodo zaradi bistveno manjših socialnih prejemkov Romi vrnili na stara pota beračenja in kraj, tako kot Jurkovič meni tudi Dušica Balažek, novomeška romska svetnica. "Ko bodo lačni, in to bo kmalu, se bo kriminaliteta znova povečala," opozarja Balažkova.

Prepričana je, da bi se večina Romov zaposlila, če bi le dobila delo. Reševanje teh težav tako Balažkova kot MONM vidita predvsem v intenzivnem zaposlovanju Romov v javnih, socialnih podjetjih, ki bi se ukvarjala na primer s predelavo in zbiranjem odpadkov, pri čemer pričakujejo pomoč vlade.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:36 4. April 2012.

    Kakšni Romi? Navadni cigani.

  • 11:50 19. Marec 2012.

    "Ja revčki bogi", bodo rekli iz predelov slovenije, ki jih ne poznajo, živijo boljše od nas ki moramo vse plačevati, …

  • 11:04 19. Marec 2012.

    točno to....zakaj bi morali biti vedno nekaj strpni do vseh

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.