Romunki prodali za 3.000 evrov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Novačenje in izkoriščanje žensk iz Romunije. V Sloveniji prisiljene v prostitucijo, osumljenci so jim pobirali polovico zaslužka. Prijeti, ko so dve dekleti hoteli prodati tajnim policijskim delavcem.
Oglej si celoten članek

"Osumljenci so izkoristili socialno-ekonomske razmere v Romuniji, revščino, pomanjkanje socialne vključenosti ter slabe priložnosti in možnosti zaposlitve v Romuniji. Po prihodu v Slovenijo so osebe po večini fiktivno prikazovali in zaposlili kot osebe brez poklica, natakarice ali plesalke ter jih seznanili z dejstvom, da njihov zaslužek prinaša le prostitucija in z njo povezane aktivnosti v smislu spolnega izkoriščanja," so pojasnili na Policijski upravi Murska Sobota.

Hišne preiskave na območju Gornje Radgone in Murske Sobote prejšnji teden so bile sklepno dejanje večmesečne preiskave.

Rešene med prodajo

Osumljenci so med decembrom 2009 in junijem letos v Romuniji novačili dekleta, nato so jih pripeljali v Slovenijo – v tem obdobju so pripeljali okoli 32 deklet, ena je bila mladoletna. Nastanili so jih v prostorih ob lokalu, kjer so se tudi prostituirale. Cene za spolne usluge so znašale od 60 do 100 evrov, osumljenci pa so dekletom pobrali polovico zaslužka. 

Dekleta so celo dajali v najem in prodajali. Sedem zvodnikov domnevno hudodelske združbe naj bi policija izsledila pred skoraj enim letom, zadnjih šest mesecev pa naj bi jih tudi intenzivno tajno opazovala, jim sledila in prisluškovala njihovim telefonskim pogovorom. Ob tem so v preiskavo vključili še tajne policijske sodelavce, ki so se pod krinko z domnevnimi zvodniki dogovorili za odkup dveh deklet, za vsako pa so domnevni zvodniki zaslužili tri tisoč evrov. Takoj po navideznem odkupu prejšnji teden je policija združbo razbila in pet deklet, najdenih med hišnimi preiskavami pri osumljencih, umaknila na varno.

Star posel za 50-letnega osumljenca

Zasegli so več mobilnih telefonov, računalnikov, pisno dokumentacijo in razne zapiske, večjo vsoto denarja in plinsko pištolo. V času hišnih preiskav so v lokalih našli pet žrtev trgovine z ljudmi, ki so jim nudili ustrezno psihosocialno pomoč.

Prostost so odvzeli sedmim ljudem, za tri je sodnik odredil najmanj en mesec pripora. To so 50-letni osumljenec iz Gornje Radgone, ki je bil v preteklosti že večkrat ovaden zaradi zlorabe prostitucije, njegova partnerica, 26-letna državljanka Romunije, in 38-letni osumljenec iz Murske Sobote.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • mph
    18:02 26. Junij 2013.

    Če si bil pozoren, si zgoraj opazil, da bi to bilo za najhujše zločine. In nisem govoril o pohabljanju in …

  • 15:41 26. Junij 2013.

    Visje kazni pomagajo kratkorocno ali sploh ne. Kar pomaga je to, da jih pogosteje dobijo. A ti mislis, da je …

  • mph
    14:15 26. Junij 2013.

    Pri nas manjkajo poštene kazni. Npr. jaz bi vse te gnoje dosmrtno prodal v suženjstvo za delo v kakšnem rudniku. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.