Rotaviroze v porastu

Foto: Žurnal24 Zdravnik
Na Celjskem so v zadnjem času zabeležili povečano število rotaviroz. V primeru obolenja, morajo osebe zaužiti čim več tekočine.
Oglej si celoten članek

Glede na lanski oktober in glede na povprečje prijavljenih primerov v tem mesecu v zadnjih petih letih je Zavod za zdravstveno varstvo Celje zabeležil trikrat več primerov rotaviroz. V lanskem letu so v celjski regiji zabeležili 277 primerov rotaviroz, leta 2008 pa 428. Med obolelimi je najvišji odstotek otrok do drugega leta starosti.

Rotavirusi povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino. Najtežje jih prenašajo otroci, še posebej dojenčki. Značilno je, da prva rotavirusna okužba poteka z najtežjimi bolezenskimi znaki.

Rotavirusi so najpomembnejši povzročitelji virusnih drisk. Njihovo širjenje preprečujemo s preventivnimi higienskimi ukrepi in cepljenjem. Najpogosteje zbolijo otroci do drugega leta starosti.

Specialistka epidemiologije Alenka Skaza Trop poudarja, da je najnujnejše nadomeščati tekočino. Otrok mora piti velikokrat, venda po malem in kolikor prenese, naenkrat le nekaj žlic tekočine ali požirkov. Oboleli lahko pijejo katerokoli tekočino, odsvetujejo se le gazirane pijače, saj povzročajo napetost v trebuhu.

Zaradi bruhanja, driske in povišane telesne temperature lahko hitro pride do izsušitve, ki otroka življenjsko ogroža. Otrok postane utrujen, brezvoljen, zaspan, odvaja malo ali nič urina, urin potemni. Pri tako hudi izsušitvi je treba izgubo tekočine nadomestiti le z dajanjem raztopin direktno v žilo in je zato najpogosteje potrebno zdravljenje v bolnišnici.

Za zaščito je na voljo tudi cepivo, v Sloveniji se uporabljata dve vrsti cepiva. Otrok mora prejeti dva ali tri odmerke, odvisno od vrste cepiva. Prvi odmerek lahko prejme že dojenček, starejši od šest tednov, cepljenje pa je treba zaključiti do 24. tedna dojenčkove starosti. Cepljenje je samoplačniško.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.