Rožančeva nagrada Ihanu

Foto: Finance
Foto: Finance
Dobil jo je za zbirko Državljanski eseji.
Oglej si celoten članek

Letošnja Rožančeva nagrada gre v roke Alojzu Ihanu za zbirko Državljanski eseji. Ihan je po razglasitvi v Cankarjevem domu za STA povedal, da je namen njegovih esejev provokacija bralca, da bi začel razmišljati o sebi in svoji vlogi v družbi.

Kot je dejal, jedejal, da je "naš največji greh kolektivizem", saj zaradi utopičnega mišljenja, da nas bo kolektiv rešil, prelagamo odgovornost na druge. 

Državljanski eseji

Ihan, ki je bil lani za nagrado nominiran z delom Hvalnica rešnjemu telesu, v delu Državljanski eseji s pronicljivo neposrednostjo sooči le na videz uspešno zgodbo slovenske tranzicije z vprašanjem s strani političnih elit še vedno kolektivizirane odgovornosti in družbene solidarnosti. Rdeča nit nabora 11 esejev je vprašanje morale, o kateri avtor premišljuje brez vrednostnih opredelitev, zgolj kot o "fiziološkem naravnem pojavu", objektivno in stvarno, piše v obrazložitvi nagrade.

Ihanovi Državljanski eseji, ki so izšli lani pri Študentski založbi v zbirki Koda so, kot še v obrazložitvi, "krik po civilnem razmišljanju, ki si v naši postsocialistični javni sferi ni našlo domovinske pravice. Avtor z duhovito in na realnih tleh stoječo neposrednostjo pokaže, kako in zakaj je bila na videz uspešna zgodba slovenske tranzicije le relativno vzdržljiv barvni premaz, ki se svoji odluščljivosti ne more več izogniti".

Poleg nagrajenca sta bila za nagrado nominirana še Marcel Štefančič jr. in Igor Škamperle.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.