RTV sedaj ve, kaj gleda pol milijona Slovencev

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Na RTV Slovenija so uvedli nov način merjenja gledanosti svojih programov. Odslej lahko namesto 450 spremljajo kar 200.000 gospodinjstev po Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Na TV Slovenija, ki je šla v zadnjih tednih skozi intenzivne spremembe zlasti pri svojem informativnem programu, so nedavno pričeli uporabljati nov način merjenja gledanosti svojih programov. 

Vrsto let so namreč tako kot tudi nekatere druge televizije v državi gledanost spremljali po sistemu instaliranih telemetričnih naprav, ki jih imajo po državi razdeljenih v 450 gospodinjstev. Uporabnik v družini vsakič, ko zamenja program, to sporoči tudi posebni napravi, ki nato podatke pošlje v nadaljnjo obdelavo. Na podlagi zbranega vzorca se nato statistično izračuna gledanost, ki naj bi ga ga določena oddaja imela v določenem časovnem obdobju. 

Za spremljanje in obdelavo podatkov o gledanosti RTV že leta sodeluje z družbo AGB Nielsen, ki podatke o gledanosti prek skupno 650 naprav spremlja tudi za nekatere druge televizijske kanale, vključno s Pop TV in Kanalom A, je navedeno na njihovi spletni strani. 

Foto: Boštjan Tacol slovenija 09.09.2010 televizija, digitalni sprejemnik, prehod na digitalni signa

Vključili oba vodilna ponudnika IPTV

Pri RTV Slovenija pa se bodo odslej lahko zanašali na veliko natančnejše podatke, saj so pričeli vzporedno še s spremljanjem gledanosti po novem postopku. Ker je že 46 odstotkov vseh gospodinjstev po državi priljučenih na IPTV televizijski priključek, pri RTV Slovenija lahko v skladu z ustreznimi dogovori spremljajo navade gledanja svojih programov pri vseh uporabnikih Siola in Telemacha, torej obeh največjih ponudnikov na trgu, ki skupaj obvladujeta okoli 65 odstotkov trga IPTV. Ker je povprečna velikost gospodinjstva v Sloveniji 2,5 člana, to pomeni, da bo imel RTV neposredni dostop do navad okoli pol milijona Slovencev.

"S tem se odpravlja predvsem pomanjkljivost majhnega fiksnega vzorca," so za Žurnal24 pojasnili na RTV Slovenija. 

Še ena posebnost v primerjavi z dosedanjim merjenjem je zmožnost spremljanja gledanosti tudi na drugih platformah, ki zlasti med mladimi postajajo vse bolj priljubljene ali celo prevladujoče. Po novem lahko namreč merijo tudi spremljanje TV prek aplikacij na mobilnih telefonih ali tablicah in to tudi, če gledalec uporablja časovni zamik, torej oddajo gleda kasneje kot je bila na sporedu.

Na RTV še pojasnjujejo, da bo star način spremljanja gledanosti ostal še naprej v uporabi, "oziroma je odvisen od dogovorov z dobaviteljem podatkov AGB Nielsen."

andrej.leban@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:06 15. September 2015.

    A ni to fajn, videorekorderja sploh ne rabiš.....

  • 07:34 15. September 2015.

    Kdo še sploh gleda to sranje !!!

  • 08:58 13. September 2015.

    vsi bi nekaj kontroliral, da bi pa program izbolšal to pa ne, vas zanima moja zasebnost, pridte in me vprašajte..........

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.