Rupel v blogu o morski meji

Foto: Žurnal24 dimitrij rupel1 bobo
Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel se v svojem blogu opredeljuje do slovenske pravice do neposrednega izhoda na odprto morje.
Oglej si celoten članek

V blogu, ki so ga povzeli tudi nekateri hrvaški mediji, Rupel piše, da ima Slovenija pravico do neposrednega izhoda na odprto morje, saj je ta pravica prenešena iz časov po drugi svetovni vojni. "Italija in Jugoslavija sta po drugi vojni tako rekoč zamenjali obalo severno od Trsta za obalo južno od Trsta. Slovenci so svojo pravico 25. junija 1991 podedovali od Jugoslavije, vendar ta pravica izvira iz mednarodnih pogodb, ki so jih sklenile države po drugi svetovni vojni." Rupel ob tem dodaja, da Jugoslavija po tej vojni ni pridobila le slovenske obale, ampak tudi hrvaško Istro, Reko, Zadar in dalmatinske otoke. Italija pa je v zameno dobila Trst in velik del slovenskega etničnega ozemlja. "Dejansko bi bil paradoks, ko bi se morala danes Slovenija za pravico, ki jo je zanjo od Italije prevzela Jugoslavija, pogajati s Hrvaško," pojasnuje Rupel.  

Rupel: Pri reševanje mejnega vprašanja je treba povečati sliko

Po Ruplovem mnenju ima Slovenija tudi glede na zgodovinska dejstva pravico do neposrednega izhoda na odprto morje.

 
Po mnenju slovenskega zunanjega ministra so v Sloveniji vprašanja o meji na morju ponovno postala aktualna po hrvaški napovedi, da bo v Jadranskem morju razglasila tako imenovano zaščitno ekološko in ribolovno cono. Rupel zato meni, da je pri dolgoročnem urejanju odnosov s sosednjo Hrvaško "treba seči nekoliko dlje in globlje, kot smo sicer vajeni".V ta namen je treba izboljšati razgled oziorma – kot pravimo – povečati sliko. Slovenija obstaja kot država 16 let, problemi pa so starejši in jih ni mogoče razumeti brez poznavanja zgodovinskega ozadja". Prav tako je treba (tako Rupel) pri razumevanju problematike slovenskih državnih (kopenskih in morskih) meja združiti obe perspektivi in obe zgodovinski izkušnji: izkušnjo Slovencev kot naroda v sklopu druge države in izkušnjo Slovencev kot nosilcev lastne države.

Namesto kolumne blog?
Po pisanju hrvaškega Večernjega lista naj bi Rupel začel blog, ki je sicer dostopen tudi prek strani ministrstva za zunanje zadeve, pisati potem, ko se mu je novi glavni urednik Dela Janez Markeš zahvalil za sodelovanje. Kot je znano, je Rupel v Delu redno pisal kolumne, kar pa je pri komentatorskih novinarjih pri drugih medijih sprožalo veliko negodovanj, saj naj bi šlo za nelojalno konkurenco.  

Glede ERC kmalu sestanek
Sicer pa je vodja hrvaških pogajalcev z Evropsko unijo Vladmir Drobnjak v Bruslju zatrdil, da se bo Hrvaška zagotovo sestala z Italijo in Slovenijo glede hrvaške ERC, vendar o datumu ni želel ugibati. "Sestanek na visoki ravni zagotovo bo, vendar ne želim ugibati glede datuma," je v razpravi o pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU, ki jo je pripravil bruseljski inštitut European Policy Centre, dejal vodja hrvaških pogajalcev.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.