Rušenje predvideno čez tisoč let

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Če je na črno zgrajena vila Vitoslava Türka zadnja v vrsti za rušenje, bo porušena čez dobrih tisoč let.
Oglej si celoten članek

Letos so gradbeni inšpektorji v osmih mesecih doslej porušili le eno črno gradnjo, čeprav so imeli še lani julija 1.450 zadev s pravnomočnim in izvršljivim sklepom o dovolitvi izvršbe, kar pomeni, da le še čakajo na izvršitev rušenja. 

Na inšpektoratu izpostavljajo, da letos zavezanci večinoma sami odstranjujejo objekte, a tega, koliko je bilo takih, niso navedli. Bi bila pa glede na eno prisilno rušitev večina že dva, ki bi sama porušila črno gradnjo. Statistika iz preteklosti kaže, da so lastniki sami zrušili desetkrat več črnig gradenj, kot jih je inšpektorat. 

Denarja je dovolj

Pred časom se je precej pisalo o tem, da je vrsta za prisilno rušenje tako dolga, ker inšpektorat nima dovolj denarja za plačilo rušenja. Če pride do prisilnega rušenja, ga mora namreč plačati inšpektorat, nato pa država račun izstavi lastniku. Kot kaže, to ni problem, saj je letos za rušitve na voljo 197 tisoč evrov, pred časom pa je Dnevnik pisal, da sta dve rušitvi stali okrog 14 tisoč evrov. 

Le 160 odlogov

Prav tako ni težava odlog, ki ga je decembra lani omogočil spremenjeni zakon o graditvi objektov. Ta daje dodatne možnosti za odlog rušitve, a so gradbeni inšpektorji v zvezi z odlogom rušitve izdali le 177 sklepov, od tega so jih odobrili 160, kar je v primerjavi z 1.450 precej malo. 

Kot so nam že pred časom pojasnili, pri razvrščanju upoštevajo zlasti stopnjo javnega interesa za izvršitev odločbe z upoštevanjem naslednjih kriterijev: pravno stanje (pravnomočnost, izvršljivost) izdanih upravnih aktov, na podlagi katerih se opravlja izvršba, fizične karakteristike objekta, vpliv objekta na ljudi in okolje, kršitve glede na lego objekta v prostoru, objekti v javni rabi, objekti, v katerih se opravlja dejavnost, možnost legalizacije objekta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 14:08 13. Avgust 2014.

    Zakaj rušiti? Če bi porušili, niti država niti mi, običajni smrtniki ne bi imeli nič. Ruševin pa po vsej verjetnosti …

  • 13:41 13. Avgust 2014.

    Kje se pa njegov brat napaja..bivši turčin priskledni(kao predsednik)..

  • 12:17 13. Avgust 2014.

    Mene moti več stvari:<br />-od kje denar temu državljanu za takšno hišo ? (če ne more dokazati..?)<br />-kako, da traja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.