Rušijo mu hišo, v kateri je živel 30 let

Foto: Žurnal24 Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Foto: Žurnal24 Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Foto: Žurnal24 Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Foto: Žurnal24 Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Foto: Žurnal24 Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Foto: Žurnal24 Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Foto: Žurnal24 Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Foto: Žurnal24 Rušenje gradnje Darka Kuzmiča Foto: Žurnal24 Rušenje gradnje Darka Kuzmiča
Gradbena inšpektorja sta na pomoč poklicala več kot trideset policistov, saj je okoli 40 Bohinjcev z zborom pred brunarico poskušalo preprečiti rušenje.
Oglej si celoten članek

"V treh letih sem izčrpal vse možnosti. Očitno so v naši državi vsaj trojna merila. Kako to, da Jaklič v osmih letih še ni izčrpal vseh pravnih možnosti, pa so bili bagri že petkrat pripravljeni," je ob pričetku rušenje brunarice, v kateri je preživel trideset let svojega življenja povedal Darko Kuzmič.

Tako so se uresničile napovedi, da bo gradbena inšpekcija danes nadaljevala z rušenji črnih gradenj na območju Bohinja, ravno z brunarico, ki je nekoč spadala v sklop mladinskega doma oziroma današnjega Centra šolskih in obšolskih dejavnosti v Ribčevem Lazu. Pred brunarico se je že v zgodnjih jutranjih urah zbralo okoli 40 Kuzmičevih podpornikov, ki so se zbrali za njegov šestdeseti rojstni dan – tega bo praznoval čez dva dni. Kot so dejali, si želijo, da bi inšpektorji z rušenjem počakali do pomladi, ko bo predvidoma sprejet zakon o legalizaciji črnih gradenj.

Hujši kot diktatorji

Protestniki so inšpektorico in izvršitelja pozivali k razumu, saj Kuzmič nima kam iti, prišlo pa je tudi do ostrih besednih spopadov. Med domačini so se izpostavili tudi nekateri veterani vojne za Slovenijo, ki so glasno poudarjali, da se za to niso borili. Na pozive inšpektorjev, naj se umaknejo so odgovorili s petjem himne, zato so inšpektorji zaprosili za policijsko posredovanje. Na pozive policistov, ki se jih je pred hišo zbralo prek trideset, so se protestniki umaknili za policijske trakove in nadaljevali z mirnimi a glasnimi protesti. "Slovenec Slovencu ruši hišo, tega še diktatorji niso počeli," so v en glas zgražali Bohinjci in dejali, da je s tem dejanjem dokončno umrla pravna država.

Žal mu je prijave

Kuzmiču so inšpektorji dovolili, da je iz hiše odpeljal svoje stvari, nato pa so v popoldanskih urah pričeli z odstranjevanjem azbestne kritine, glavno rušenje objekta bo predvidoma jutri. Porušena hiša je bila Darku Kuzmiču s strani tedanje SFRJ dodeljena pred tridesetimi leti. Objekt pa je bil po pričevanju Bohinjcev postavljen že leta 1964. Hišo je po Jazbinškovem zakonu tudi prijavil in vrsto let poskušal legalizirati a mu ni uspelo, ravno to prijavo pa danes Kuzmič smatra za najhujšo napako.

Že četrta porušena v TNP

Kuzmičeva hiška je četrti objekt v TNP, ki bo letos prisilno porušen, številni lastniki pa so svoje črne gradnje že sami odstranili. Inšpektorat za promet, energetiko in prostor ima sicer v območju TNP trenutno evidentiranih 125 nedovoljenih gradenj, od tega se je v 16 zadevah že začel izvršilni postopek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 22

  • 12:26 6. November 2013.

    A je gremo rušit parlament ker nam dela samo sramoto banda kapitalistična brezobrazna lopovska so slabši kot hitler.Vse politike 20ih …

  • 11:22 6. November 2013.

    Ta vlada in vse ostale so gnoj,sicer pa smo jih sami zbrali skup...Takšno obliko nevretenčarjev, ki skrbijo samo za svoje …

  • 08:43 6. November 2013.

    sebe naj zrusijo barabe.ta vlada je pravi gnoj

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.