Rusko mesto na Luni

Foto: Žurnal24 Rusija trdi, da s svojim programom ne namerava konkurirati ZDA.
Medtem ko nameravajo ZDA znova obiskati Zemljin satelit, nameravajo Rusi na njem postaviti kar celo mesto, ki bo zaradi varnosti ljudi poseljeno z roboti.
Oglej si celoten članek

Takšno zanimanje za Luno sta Moskva in Washington kazala nazadnje med najostrejšimi trenutki hladne vojne, ko sta ZDA in tedanja Sovjetska zveza skušali premagati ena drugo v osvajanju vesoljskih prostranstev.

Po besedah direktorja ruskega Centra za raziskovanje vesolja Aleksandra Lukjančikova namerava Rusija postaviti avtomatsko bazo na Luni. Kaj vse se bo nahajalo v tem lunarnem objektu, še ni določeno. Pred postavitvijo baze je namreč treba testirati veliko število pripravljenih programov, kar bo opravljeno v več fazah.

S projektom začeli že v 70. letih prejšnjega stoletja
"Prva faza vsebuje izstrelitev umetnega satelita v Lunino orbito, iz katere bo izstreljena sonda, ki bo preučila površje Lune. Šele nato sledi pristanek manjšega robota – lunohodca," je pojasnil Lukjančikov, ki je poudaril, da je Sovjetska zveza s tem projektom začela že v 70. letih prejšnjega stoletja. Lunohodec je bil narejen ravno v tistem obdobju, a ker je že tehnološko zastarel, bodo nekatere njegove konstrukcijske rešitve uporabili pri proizvodnji novega.

Lukjančikov opozarja, da je Rusija še vedno vodilna v nekaterih vejah vesoljske tehnike, čeprav so projekt ukinili že kmalu po začetku. Sovjetska avtomatska medplanetarna postaja je tako prišla do površine Lune že 13. septembra 1959, s čimer so prehiteli ZDA.

Se začenja nova dirka v osvajanju vesolja?
Lukjančikov trdi, da Rusija nima ambicij ujeti ZDA s svojim vesoljskim programom, ki ga bo realizirala na Luni – za razliko od obdobja hladne vojne pa naj bi bil ta program motiviran zaradi znanstvenih in ne političnih razlogov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.