S piskanjem kršili zakon

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Urad informacijske pooblaščenke je ugotovil, da je IV. osnovna šola Celje pri uporabi informacijskega sistema za registracijo uporabnikov šolske prehrane kršila zakon o varstvu osebnih podatkov.
Oglej si celoten članek

V uradu so sklenili, da tako zvočni signal kot tudi slikovni prikaz na zaslonu predstavljata osebne podatke iz zbirke osebnih podatkov. Opozorili so, da so bili varovani osebni podatki v nasprotju z zakonom razkriti vsem ob zaslonu prisotnim nepooblaščenim osebam, s čimer je bil kršen zakon o varstvu osebnih podatkov.

Piskanje bo prepovedano

Kljub temu, da je šola že sama izklopila zvočni signal in prikaz podatkov na zaslonu, bo informacijska pooblaščenka prepovedala nadaljnjo uporabo informacijskega sistema na način, ki nezakonito razkriva osebne podatke, ter ustrezno ukrepala pri sumu prekrška.

"Poudarjamo, da se ugotovitve šolske inšpekcije, da šola zagotavlja šolsko prehrano učencem ter izvaja evidentiranje porabe obrokov v skladu z veljavnimi predpisi, ne nanašajo na obdelavo in varstvo osebnih podatkov, katere presoja sodi v pristojnost informacijskega pooblaščenca," so v uradu pooblaščenke še zapisali v sporočilu za javnost.

Deset razlogov za pisk

Iz urada informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar so sporočili, da je državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov v IV. osnovni šoli Celje 19. marca opravil inšpekcijski ogled. Preverili so delovanje informacijskega sistema za registracijo uporabnikov šolske prehrane, za namen demonstracije pa so aktivirali tudi zvočni signal za neplačano kosilo, ki ga je šola sicer že izklopila.

Ugotovili so, da je bil alarm oziroma pisk namenjen kot opozorilo osebju, ki deli hrano, na enega od desetih razlogov neustrezne registracije, med katerimi je tudi neplačano kosilo. V uradu pooblaščenke so zapisali, da je bil zvočni signal v oddaljenosti par metrov od naprave komaj slišen.

Izpisalo se je na zaslonu

Ob delilnem pultu je po informacijah pooblaščenke nameščen tudi zaslon, ki ob registraciji prikaže ime, priimek in razred učenca ter število preostalih obrokov. Na rdeče obarvanem polju pa se je izpisal razlog neustrezne registracije.

Zaslon je bil že po odredbi šolske inšpekcije obrnjen proti osebju, tako da ga učenci niso videli, so pojasnili v uradu informacijske pooblaščenke in dodali, da je bilo učencem kljub blokadi registracije zaradi neplačanih obrokov vedno zagotovljeno kosilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 07:07 21. Marec 2014.

    Kdo je kršil zakon,saj so šole državne,pomeni zakone krši oblast

  • 19:56 20. Marec 2014.

    A v parlamentu tudi piska kjer imajo prepoceni hrano <br />pa v zaporih kjer plačujemo davkoplačevalci lopovom hrano kot je …

  • mph
    19:45 20. Marec 2014.

    Zakon ali ne zakon, to je bila nezaslišana svinjarija in ljudje, ki so to odobrili ne bi smeli več imet …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.