S podpisi intelektualcev do oblikovanja levosredinske koalicije

Foto: Anže Petkovšek Sedež LMŠ Marjan Šarec
Del intelektualcev je stranke LMŠ, SMC, SD, Levica, SAB in DeSUS pozval k oblikovanju levosredinske koalicije.
Oglej si celoten članek

Menijo namreč, da v proporcionalnem volilnem sistemu, kot je naš, mandat za sestavo vlade ne pripada avtomatično zmagovalni stranki, ampak stranki, ki je sposobna povezati dovolj parlamentarnih strank in sestaviti vlado.

Podpisniki izjave so prepričani, da glede na to, da ima Slovenija proporcionalni volilni sistem, nobena v parlament uvrščena stranka nima ne formalne ne moralne zaveze vstopiti v koaliciji z največjo stranko, "še zlasti če deluje v nasprotju z njenimi temeljnimi načeli ali celo v nasprotju s temeljnimi načeli demokracije". "Pri izbiri partnerstva je zavezana zgolj predvolilni obljubi svojim volivkam in volivcem in svojemu programu," so zapisali.

Kot pravijo, se je na letošnjih volitvah morda sploh prvič zgodilo, da volivci niso bili prisiljeni voliti taktično, "onkraj izbire programov in osebnosti, ki jim najbolj ustrezajo, posledično pa se je oblikoval nadvse izenačen demokratični levosredinski blok brez dominantne stranke". Zato svarijo pred ponovnimi volitvami. Te bi namreč verjetno volivke in volivce "spet potisnile nazaj v taktično glasovanje onkraj izbire vsebinskih razlik, da bi avtoritarnim političnim formacijam preprečili pot na oblast", so zapisali.

Zato apelirajo na LMŠ, SMC, SD, Levico, SAB in DeSUS, naj pri povezovanju sledijo "zgolj svojemu programu in svoji zavezi volivkam in volivcem ter kljub močnim pritiskom" oblikujejo koalicijsko vlado. "Seveda bo takšna koalicija zahtevna, kot je zahtevna demokracija sama po sebi. Od koalicijskih partnerjev bo zahtevala veliko politične modrosti - a koalicija s politiko nestrpnosti, izključevanja, laži in ščuvanja bi pomenila zgodovinski poraz mlade demokracije ter verjetni poraz in odhod na smetišče politične zgodovine tistih strank, ki bi obrnile hrbet svojim volivkam in volivcem," so zapisali.

Izjavo je podpisalo 28 intelektualcev: Metka Mencin Čeplak, Božo Repe, Vlado Miheljak, Peter Klepec, Marko Milosavljević, Milica Antič Gaber, Marta Verginella, Rajko Muršič, Zdenko Kodelja, Darko Štrajn, Boris Vezjak, Tanja Rener, Rudi Rizman, Svetlana Slapšak, Igor Ž. Žagar, Niko Toš, Urša Opara Krašovec, Sabina Autor, Miha Fošnarič, Barbara Rajgelj, Marjan Šimenc, Jože Pirjevec, Darja Zaviršek, Renata Šribar, Karmen Klavžar, Božidar Flajšman, Valerija Vendramin in Gorazd Kovačič.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 21:02 21. Junij 2018.

    Ti starčeki so res inteligentni, zelo zelo jih skrbi za svoje privilegije in neupravičene penzije, če bi slučajno JJ zmagal. …

  • 08:37 20. Junij 2018.

    Enim ne pomaga tudi če imajo po 10 doktoratov. Speljat stvari je čisto druga stvar. Sploh, če tega ne želiš, …

  • 22:34 19. Junij 2018.

    Cerar je vedno jokal da mu SD meče polena pod noge ,da nemore znjimi delat,pa je imel 38 sedežev.Sedaj 10 …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.