S prevzemom družbe Asko do novih trgov

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Gorenje je podpisalo pogodbo o prevzemu stoodstotnega lastniškega deleža v švedski družbi Asko Appliances Group. Kljub zagotovilom uprave, da odpuščanj ne bo, so nekateri skeptični.
Oglej si celoten članek
Asko je švedski proizvajalec in prodajalec velikih gospodinjskih aparatov v najvišjih segmentih trga. Njegova lastna proizvodnja obsega pomivalne, pralne in sušilne stroje v Vari na Švedskem ter kuhalne aparate, pečice in likalne sisteme v Lahtiju na Finskem. Vodilna blagovna znamka Asko je umeščena v najvišji tržni segment, blagovna znamka Upo pa v srednjega. Asko ponuja tudi nišne polprofesionalne izdelke, ki predstavljajo področje z visokim potencialom rasti.

Iz velenjskega Gorenja je prišla novica, da so včeraj v Rimu podpisali pogodbo o prevzemu stoodstotnega lastniškega deleža v švedski družbi Asko Appliances Group. Gre za prevzem švedskega ponudnika gospodinjskih aparatov, ki je, kot pravijo v Gorenju, za obe družbi strateškega pomena, saj omogoča številne pomembne sinergije in možnost hitrejše rasti. Gorenje s tem uresničuje strategijo hitro rastočega vseevropskega igralca v panogi. "Prevzem ne bo vplival na zaposlene v proizvodnji Gorenja v Sloveniji, saj proizvodnja Aska dopolnjuje izdelano paleto pralno-pomivalnega programa, ki ga v Velenju ne proizvajamo," poudarja Urša Menih Dokl, direktorica službe za odnose z javnostmi v Gorenju.

Vsi na dopustu
Nekateri so kljub zagotovilom uprave, da odpuščanj zaradi prevzema družbe Asko ne bo, skeptični. V Gorenju ves čas poudarjajo, da večjih, masovnih odpuščanj ni na vidiku, čeprav število zaposlenih nenehno zmanjšujejo. A predvsem na račun tako imenovanih »mehkih metod«, predvsem upokojevanj. Branko Amon, sekretar regijskega SKEI-a Velenje, ki je trenutno na dopustu na Hrvaškem, nam je na naše vprašanje, kako komentira prevzem švedskega Aska, dejal le: »To težko komentiram, ker podrobnosti ne poznam." Na telefon pa nam ni uspelo priklicati niti predsednika SKEI konference v Poslovnem sistemu Gorenje Žana Zebo, saj so zaposleni v Gorenju do konca meseca na kolektivnem dopustu. »V celotnem slovenskem delu Gorenja, od tega je samo v Velenju 7027 zaposlenih, dela le 61 ljudi. Večinoma vzdrževalci, ki skrbijo, da bodo stroji, naprave in oprema po koncu dopusta pripravljeni na vnovični zagon proizvodnje,« pojasnjuje Urša Menih Dokl.

S prevzemom Aska, katerega lastnik je bila italijanska skupina Antonio Merloni Group, se Gorenje nadeja pridobitve novih trgov, kjer doslej še niso bili prisotni. "Gre za nordijske države, predvsem pa Severno Ameriko in Avstralijo," poudarja Menih Doklova. V Gorenju pa bodo podrobnosti prevzema družbe Asko javnosti predstavili v drugi polovici avgusta.

Slaba potrošniška klima
V prvi polovici leta je bila prodaja gospodinjskih aparatov nekoliko boljša kot v enakem obdobju lani, zato se nadejajo tudi pozitivnega rezultata. Na vprašanje, kako se spopadajo z južnimi trgi, kjer je plačilna disciplina nasploh slaba, Menih Doklova pojasnjuje, da razmere niso obetavne niti v državah EU. »Za zdaj smo z doseganjem plana sicer zadovoljni, a se zavedamo, da bo tudi druga polovica leta še zelo težka. Stroški materiala rastejo, a na to proizvajalci nimamo vpliva. Glede na negotove politične razmere in večinoma slabo javno finančno stanje evropskih držav, ki se kar po vrsti srečujejo z izzivi krčenja javne uprav in državnih proračunov, pa se bojimo, da bo to slabo vplivalo na potrošnjo v vseh državah EU. Zato usmerjamo velike napore v pospeševanje prodaje bolj donosnih dizajnskih in nišnih linij,« poudarja Menih-Doklova.

Uvedba trošarin - nič dobrega
V Gorenju se tudi nadejajo, da vlada vendarle ne bo uvedla višjih trošarin na električno energijo, saj bi ta pomenila tudi višje proizvodne stroške. »Trg gospodinjskih aparatov je še vedno v fazi okrevanja, zato poskušamo nižji obseg prodaje nevtralizirati tudi z optimiranjem vseh vrst stroškov, pri čemer bi nam dvig trošarine predstavljal na poti do načrtovanih ciljev dodatno oviro z vidika obvladovanja stroškov. Ocenjujemo, da bi se, če bi se trošarine dvignile, stroški električne energije do konca leta zvišali za 13 odstotkov, kar bi se grdo odrazilo tudi na ustvarjenem dobičku,« še dodajajo v Gorenju.

Brez dela 270 delavcev Gorenja Tiki
Kot je znano, je Gorenje nedavno likvidiralo družbo Gorenje Tiki, ki je v Ljubljani proizvajala grelnike vode. Delo je izgubilo 270 zaposlenih, proizvodnjo pa so preselili v Srbijo. Prav tako je Gorenje uspešno izvedlo dokapitalizacijo in s strani mednarodne finančne korporacije IFC prejelo 50 milijonov evrov svežega kapitala, s tem pa je IFC z 11,79 odstotnim deležem drugi največji lastnik Gorenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.