S sedmimi milijoni najbogatejša med ministri

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premoženje italijanskih ministrov je po novem na ogled na spletnih straneh. To je eden od ukrepov premierja Maria Montija za povečanje transparentnosti upravljanja države.
Oglej si celoten članek

Eden od ukrepov premierja Maria Montija za povečanje transparentnosti upravljanja države je tudi objava premoženja italijanskih ministrov na spletu. Sledi objava premoženja višjih državnih uslužbencev in menedžerjev v državnih podjetjih.

Pravosodna ministrica lani s sedmimi milijoni evrov prihodkov

Najpremožnejša je pravosodna ministrica Paola Severino, pred tem uspešna odvetnica, ki je lani prijavila za sedem milijonov evrov prihodkov, od česar je plačala okrog štiri milijone evrov dohodnine.

Premožen je tudi minister za gospodarski razvoj Corrado Passera, ki je lani kot šef banke Intese Sanpaolo zaslužil 3,5 milijona evrov bruto, od česar je plačal 1,4 milijona evrov davkov. Ima še 8,8 milijona evrov depozitov, predvsem iz prodaje delnic Intese Sanpaolo, in 140 kvadratnih metrov veliko hišo v Parizu. Kot minister bo letos zaslužil približno 220 tisoč evrov neto.

Notranja ministrica ima 24 nepremičnin

Po lastništvu nepremičnin izstopa notranja ministrica Anna Maria Cancellieri, ki je lastnica ali solastnica 24 nepremičnin. Letos bo kot ministrica zaslužila dobrih 180 tisoč evrov neto.

Kmalu podatki o državnih uslužbencih in menedžerjih

Montijeva vlada namerava kmalu sprejeti odlok in objaviti premoženje višjih državnih uslužbencev in menedžerjev v državnih podjetjih ter navzgor omejiti njihove dohodke. Najvišjim državnim uslužbencem je Montijeva vlada pred kratkim že omejila letne dohodke na največ 305 tisoč evrov.

Ministri sicer ne zaslužijo veliko več od na primer predsednikov deželnih vlad, ki večinoma prejemajo dvojno plačo – kot predsedniki in kot poslanci ali svetniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:13 27. Februar 2012.

    Naš Zoki je samo poslanec pa ima več milijonov.

  • 14:15 24. Februar 2012.

    Dobro, pa kaj ti silni miljonarji počnejo s takimi denarji? Ljudje po svetu umirajo ta banda milijonarska se pa preserava.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.